Skip to main content

Ξεκινούν οι έλεγχοι για την πυρασφάλεια σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όλης της χώρας

Πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από την αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. REUTERS/Stamos Prousalis

Μετά τα όσα συνέβησαν στην 111 Πτέρυγα Μάχη στη Νέα Αγχίαλο.

Από την βόρεια Ελλάδα ξεκινάει σήμερα τις επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και τις ασκήσεις πυρασφάλειας, στα στρατόπεδα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μετά τα όσα συνέβησαν στην 111 Πτέρυγα Μάχη στη Νέα Αγχίαλο, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί έλεγχος των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στραιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Ζήτησε επίσης τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων, όλων των μονάδων, και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νέα Αγχίαλος: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις σοκαριστικές εκρήξεις στην 111 ΠΜ

Αρμόδιος συντονιστής για τις επιθεωρήσεις ορίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους, διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογη των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις μονάδες της χώρας.

Πρώτη στάση για τον κ. Χαρδαλιά είναι η Κομοτηνή, ενώ το μεσημέρι θα βρίσκεται στη Θεσσαλονική και θα συνεχίσει με τη Λάρισα.

Αναλυτικά το πρόγραμμά του:

  • Σήμερα θα βρεθεί διαδοχικά στις έδρες της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη και της 110 Πτέρυγας Μάχης και της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.
  • Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα βρεθεί στις έδρες του 8ου Λόχου Αποθηκών Πυρομαχικών, στο Πετσάλι Ιωαννίνων, της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα και της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον ‘Αραξο.
  • Την Τρίτη 1 Αυγούστου θα επιθεωρήσει τις έδρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, όπου εκτός από τους ελέγχους θα παρακολουθήσει μικρής κλίμακας άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Πυροσβεστών και του Λόχου Εφοδιασμού και Μεταφορών του 5ου Τάγματος Υποστήριξης, στο Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα).
  • Την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα βρεθεί στην έδρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει άσκηση δοκιμής Σχεδίου Πυρασφάλειας και αντιμετώπισης Μείζονος Συμβάντος.
  • Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων, αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο σύνολο των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας έχει ζητήσει τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις εκρήξεις μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου απαλλάσσεται των καθηκόντων του.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από την εισαγγελία Βόλου άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση.