Skip to main content

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο – Εισαγγελική παρέμβαση για τις φωτιές στη Μαγνησία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

«Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα είχαμε και εισαγγελική παρέμβαση. Παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση, εξέδωσε η εισαγγελία Βόλου.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός είχε κάνει λόγο για εμπρησμό.

Ν. Δένδιας: Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, την διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας», είπε σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Δένδιας.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα «ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης».

Την ίδια ώρα, όπως είπε, έχει ζητήσει στο ευρύ πλαίσιο «τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στραιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων, όλων των μονάδων, και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που σάρωσε χθες τη Νέα Αγχίαλο είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στις υπόγειες εγκαταστάσεις της 111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία, ήταν αποθηκευμένα βόμβες διασποράς και βλήματα των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Ν. Χαρδαλιάς συντονιστής για τις επιθεωρήσεις και ασκήσεις πυρασφάλειας

Αρμόδιος συντονιστής για τις επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και τις ασκήσεις πυρασφάλειας, που ζήτησε ο Νίκος Δένδιας ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, από την Κυριακή 30 Ιουλίου και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογη των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις μονάδες της χώρας.

Εξάλλου, σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τα ζητήματα πυρασφάλειας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα, και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.