Skip to main content

Η ποντιακή μουσική ταξιδεύει στην Ιαπωνία (βίντεο)

Screenshot/ Facebook/ George Kiriakidis

Στιγμές γεμάτες Πόντο στην Ιαπωνία

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η ομάδα των Ιαπώνων που συμμετέχουν σε συναντήσεις με μουσική, τραγούδι, χορούς και παραδοσιακές νοστιμιές του Πόντου, καθώς ανθίζει ο σπόρος που είχε φυτέψει ο μεταδιδακτορικός φοιτητής του ΑΠΘ Κόσουκε Φουκούντα, ο οποίος πλέον εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Σύμφωνα με το pontosnews.gr, πρόσφατα ταξίδεψαν στην Ιαπωνία ο Ελληνοαυστραλός μουσικός Τζορτζ Κυριακίδης μαζί με την οικογένειά του και, κάπου στη Γιοκοχάμα, βρέθηκαν να μοιράζονται στιγμές γεμάτες Πόντο με το μουσικό ιαπωνικό συγκρότημα Lyagas που λατρεύει τα ποντιακά.

Ανάμεσα στους μουσικούς ήταν και ο Κέι Σένγκα, ο Ιάπωνας που τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτοδίδακτος στην ποντιακή λύρα. Ο ίδιος είχε δηλώσει το 2019 στο pontosnews.gr ότι είχε ακούσει την ποντιακή λύρα για πρώτη φορά όταν ήταν φοιτητής.

Η πρώτη του επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό ήταν το 2005, όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών χορών, ενώ 5 χρόνια αργότερα συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στην Αηδονιά Πρέβεζας.

Συνολικά έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα τρεις φορές, ενώ έχει βρεθεί και στη Νάξο, όπου χόρεψε παραδοσιακούς κυκλαδίτικους χορούς.

Με πληροφορίες από pontosnews.gr