Skip to main content

Παιδίατρος Νοσοκομείου Παίδων: Όταν ενημερώσαμε την κατηγορούμενη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ήταν ήρεμη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI

«Της είπα ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή και μου είπε να προσπαθήσουμε περισσότερο, με ρώτησε αν δούλευε ο βηματοδότης».

Τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου Παίδων που έκαναν ανάνηψη στη Τζωρτζίνα, στις 22 Ιανουαρίου 2022, περιέγραψε ο παιδίατρος της ΜΕΘ Κωνσταντίνος Τζιούβας, ο οποίος, στη δίκη για την υπόθεση της Πάτρας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό.

«Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Το κοριτσάκι “έφυγε” εκείνη την ημέρα. Πήγε η συνάδελφος, έκανε μαλάξεις, δεν είχε καθόλου λειτουργία. Στη συνέχεια άκουσα τον θώρακα με ακουστικά και άκουσα αμυδρά την καρδιά, πολύ χαμηλά. Την αδρεναλίνη στα παιδιά τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε ρυθμό στην καρδιά για να αρχίσει να κουνιέται, να συστέλλεται. Εκείνη την ώρα, όταν το παιδί είναι σε ανακοπή, οφείλουμε να δώσουμε αυτά τα φάρμακα για να ξαναπατήσουμε τη “μίζα” και να πάρει μπροστά η καρδιά. Το παιδί δεν ήταν στη ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω. Ήταν νεκρό, δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόση ώρα, όχι πολλή», κατέθεσε ο μάρτυρας, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, πρόσθεσε πως «στα είκοσι λεπτά  ενημέρωσα τη μητέρα ότι δεν μπορούμε να το επαναφέρουμε, οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ειδοποιήθηκε για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας ενώ βρισκόταν σε άλλο όροφο του Παίδων. Αμέσως κατέβηκε και μέσα σε ένα λεπτό, όπως είπε, ξεκίνησε να χορηγεί αδρεναλίνη στο κοριτσάκι.

«Έχουμε την αδρεναλίνη έτοιμη, γιατί πρέπει να τη δώσουμε πολύ γρήγορα. Στη Τζωρτζίνα έφτανε τις τέσσερις δόσεις, γιατί έχει να κάνει με το βάρος του παιδιού. Δίνουμε κάθε πέντε λεπτά, έφτανε για είκοσι λεπτά. Αυτό το βαλιτσάκι έχει πολλά φιαλίδια με αδρεναλίνη, απλά μια σύριγγα είναι έτοιμη».

Πρόεδρος: Λειτουργούσε ο μεταβολισμός του παιδιού;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί δεν υπήρχε κυκλοφορία, εγκεφαλική λειτουργία, οξυγόνο και καρδιακή λειτουργία. Τίποτα δεν μεταβολίζεται, ούτε η γλυκόζη, γιατί δε φτάνει το οξυγόνο.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα της ασθενούς όταν μπήκατε στο δωμάτιο;

Μάρτυρας: Το παιδί ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ακίνητο, χαλαρό, με κυανά χείλη και τα άκρα. Ήταν θερμό ακόμη.

Πρόεδρος: Τι είπατε στην κα κατηγορούμενη όταν βγήκατε;

Μάρτυρας: Ήταν έξω από δωμάτιο, βγήκα ως όφειλα, της είπα ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή. Αυτό που μου είπε είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο και με ρώτησε αν δούλευε ο βηματοδότης.

Πρόεδρος: Αυτό σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Είναι τεχνική ερώτηση και μου έκανε εντύπωση, συνήθως οι άνθρωποι κλαίνε, καταρρέουν ή γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη με ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης και όντως δούλευε.

Πρόεδρος: Θα είχε αξία εκείνη την ώρα, αν θα δούλευε; Θα μπορούσε κάτι να αλλάξει;

Μάρτυρας: Όχι, δεν θα μπορούσε.

«Δεν είχαμε λόγο να χορηγήσουμε κεταμίνη στο παιδί»

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τη χορήγηση κεταμίνης, είπε: «Η κεταμίνη δίδεται για να προκληθεί καταστολή στον ασθενή. Είναι συχνό φάρμακο στις εντατικές για να μην αισθάνονται πόνο οι ασθενείς. Υπάρχουν πρωτόκολλα να τη χρησιμοποιείς για γρήγορη διασωλήνωση, εμείς δεν την προτιμάμε. Δεν είχαμε κανέναν λόγο να τη χορηγήσουμε, ποτέ. Κατά τη διασωλήνωση χορηγήσαμε ροκουρόνιο».

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της αδρεναλίνης, της κεταμίνης και του ροκουρόνιου είναι ίδια;

Μάρτυρας: Μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδια. Έχουν μεγάλες διαφορές για εμάς που τα χρησιμοποιούμε. Η αδρεναλίνη έχει ένα κόκκινο χρώμα επάνω.

Πρόεδρος: Αν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνης σε ένα παιδί, τι συμβαίνει;

Μάρτυρας: Αν δεν είμαστε σε ανάνηψη, θα κάνει ταχυκαρδία κλπ. Στην ανάνηψη δεν θα κάνει τίποτα, γιατί δεν είμαστε εν ζωή.

Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη ήταν στρεσαρισμένη είχατε καταθέσει. Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Αυτή την αίσθηση είχα. Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω. Όταν την ενημερώσαμε για τον θάνατο, ήταν σχετικά ήρεμη, αλλά φαινόταν να έβραζε μέσα της από το βλέμμα της. Μας ευχαρίστησε, παρότι δεν τα καταφέραμε και μας ρώτησε πού θα πάει το παιδί για νεκροτομή, Αθήνα ή Πάτρα. Νομίζω ότι μου είπε πως και άλλη νεκροτομή παιδιού είχε γίνει στην Πάτρα.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησε γιατί πέθανε;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Δικηγόρος 34χρονης: Γνωρίζετε πως έχει αποδοθεί κατηγορία στην κατηγορουμένη πως ευθύνεται για τον θάνατο με χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας : Ναι.

Δικηγόρος 34χρονης: Πώς θα μπορούσε να τη χορηγήσει;

Μάρτυρας: Να κάνω υπόθεση;

Δικηγόρος 34χρονης: Έχει σημασία πως το αίμα που λήφθηκε για τοξικολογικές είναι από καρδιά;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Δικηγόρος 34χρονης: Όταν στο αίμα που παίρνεις από καρδιά οι ουσίες τριπλασιάζονται;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Πιστεύω όταν κυκλοφορεί το αίμα είναι παντού η ίδια. Αυτό το λέω με την εμπειρία και τη λογική μου.

Δικηγόρος 34χρονης: Έχετε μάθει τι ποσότητα κεταμίνης βρέθηκε;

Μάρτυρας: Όχι.

Δικηγόρος 34χρονης: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος;

Μάρτυρας: Ναι. Εάν είχαμε σώσει τη Τζωρτζίνα, θα δίναμε 25 ml… Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο.

naftemporiki.gr