Skip to main content

Πύλος: «Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε» – Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος στο κανάλι της Ναυτεμπορικής - Νέες φωτογραφίες από το μοιραίο πλοίο και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο, αλλά και για την προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. «Δεν θα σταματήσουμε, οι έρευνες συνεχίζονται. Διευρύνεται το πεδίο των ερευνών και συνεχίζουμε αυτή την ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε μία μεγάλη απόσταση από τις ακτές» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε πως οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και σε αυτές συνέδραμε η Πολεμική Αεροπορία με C-130 που έριχνε φωτοβολίδες για να μπορούν να βλέπουν όσοι επιχειρούσαν στο πεδίο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, αυτή την ώρα στην ευρεία επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, συμμετέχουν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ακόμη από το Πολεμικό Ναυτικό. Το Λιμενικό έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα νέες φωτό από την επιχείρηση και το μοιραίο πλοίο:

Πηγή φωτ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Πηγή φωτ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

«Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε»

Αναφερθείς στο χρονικό της τραγωδίας, ο κ. Αλεξίου είπε πως «αφού ενημερωθήκαμε από την ιταλική ακτοφυλακή ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας, εντοπίστηκε αρχικώς εναερίως το πλοίο και προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία». Αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και γίνονταν συνεχείς κλήσεις από τον θάλαμο στο πλοίο, το οποίο ωστόσο δεν δέχθηκε να του παρασχεθεί καμία συνδρομή.

«Όταν έφτασε και το δικό μας περιπολικό σκάφος εκ νέου έγινε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία ώστε να υπάρξει συναίνεσή τους για τη συνδρομή. Οι άνθρωποι αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί το Λιμενικό δεν επενέβη για να παράσχει βοήθεια πριν την τραγική κατάληξη ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε: «Παρόλο που αρνήθηκαν τη βοήθειά μας παραμείναμε στο σημείο δεν αποδεσμεύσαμε τα φορτηγα ώστε αν τυχόν χρειαζόταν να ήμασταν εκεί».

«Οποιαδήποτε άλλη βίαιη προσπάθεια – εφόσον όλος αυτός ο κόσμος δεν ήθελε βοήθεια – θα είχε άλλα αποτελέσματα. Φανταστείτε να προσπαθούσαμε να το δέσουμε, να το εκτρέψουμε και ο κόσμος αυτός που επέμενε ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα να μετατοπιζόταν μαζικά σε άλλο σημείο. Θα είχαμε ένα ατύχημα που θα το είχαμε προκαλέσει εμείς και χωρίς να έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να σώσουμε εν τέλει 104 ανθρώπους» τόνισε.

EUROKINISSI

Σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία

Είπε ακόμη πως η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο πεδίο και πως στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».

Μαρτυρίες για έως και 100 παιδιά στα αμπάρια

Οι διαστάσεις της τραγωδίας είναι ασύλληπτες και πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό, 78 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ωστόσο ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων με τις μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών για τον αριθμό των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονταν στα αμπάρια του μοιραίου αλιευτικού να συγκλονίζουν. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, διασωθέντες μετέφεραν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας που τους περιέθαλψαν ότι στα αμπάρια του σκάφους βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

Ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς είπαν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους από 50 ως 100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε.

Στο Σχιστό μεταφέρονται οι 78 σοροί

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σχιστό μεταφέρονται τα πτώματα των 78 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. Οι σοροί μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροψίες-νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους προσφέρθηκαν φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη, ενώ σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα. Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

naftemporiki.gr