Skip to main content

Gen Z: Γιατί οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν τόσες πολλές ώρες;

Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι της γενιάς Z εργάζονται ιδιαίτερα πολλές ώρες - και φτάνουν στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης

Ορισμένες στατιστικές, αλλά και ειδικοί, λένε ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες. Τα στοιχεία του Απριλίου από την έκθεση People at Work 2023 του ADP Research Institute, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 32.000 εργαζόμενους σε 17 χώρες, έδειξαν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 24 ετών τείνουν να εργάζονται επιπλέον οκτώ ώρες και 30 λεπτά αμισθί την εβδομάδα, ξεκινώντας νωρίς, μένοντας αργά ή δουλεύοντας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του μεσημεριανού γεύματος. Αυτό συγκρίνεται με επτά ώρες και 28 λεπτά για τους 45-54χρονους και μόλις πέντε ώρες και 14 λεπτά για τους 55χρονους και άνω.

Οι εργαζόμενοι της γενιάς Ζ έπρεπε να περιηγηθούν σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον από την αρχή της καριέρας τους. Πολλοί ξεκίνησαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλοι βίωσαν για πρώτη φορά τις απολύσεις ή τις διαθεσιμότητες, ενώ ήταν ακόμα στα 20 τους. Πολλοί από αυτούς έχουν επίσης παρακολουθήσει τις εταιρείες να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, τις αυξήσεις μισθών και τις προαγωγές να επιβιώνουν από την συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα.

Οι εταιρείες προσπαθούν να προσεγγίσουν τους εργαζομένους της Gen Z

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό έχει αφήσει πολλούς από αυτούς ανασφαλείς τόσο για τις θέσεις εργασίας τους όσο και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας τους, νιώθοντας ότι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους σε έναν εργοδότη, συσσωρεύοντας τις επιπλέον ώρες. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που τους έχει αφήσει να μοχθούν σε υπερωρίες – και τους προετοιμάζει για άγχος και εξουθένωση στη συνέχεια.

Εργασιακή ανασφάλεια και Gen Z

Η εργασιακή ανασφάλεια φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη πίσω από την επιμονή της γενιάς Z, σύμφωνα με τη Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Ερευνών ADP. Στην έρευνα People at Work, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνονται ανασφάλεια στον ρόλο τους, ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό των ατόμων άνω των 55 ετών που δήλωσαν το ίδιο.

Σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον στο οποίο αγωνίζονται ήδη να αποκτήσουν ευημερία και να πετύχουν τους στόχους τους, η εργασιακή ασφάλεια μοιάζει ιδιαίτερα άπιαστη και το άγχος είναι στα ύψη.

Η έρευνα της ADP έδειξε ότι μόνο το 50% των εργαζομένων της γενιάς Z αναμένουν να πάρουν αύξηση μισθού στην τρέχουσα εταιρεία τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των περισσότερων άλλων ηλικιακών κατηγοριών αναμένουν μια τέτοια αύξηση. Μόνο το ένα τρίτο πιστεύει ότι είναι στη σειρά για ένα μπόνους.

«Φλερτάροντας» με την εξουθένωση

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Gen Zers παλεύουν ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο με το άγχος και την εξουθένωση, ένα συμπέρασμα που αντικατοπτρίζεται και στην έρευνα της ADP, η οποία έδειξε ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται αγχωμένοι από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι η πιο πιθανή ομάδα που αισθάνεται ότι η εργασία της ήδη υποφέρει τόσο λόγω των υψηλών επιπέδων άγχους όσο και λόγω της κακής ψυχικής υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC