Skip to main content

Εκλογές 2023: Στο 31% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

REUTERS/Louiza Vradi

Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην ενημέρωση. Στις 17:00 η επόμενη ενημέρωση.

Στο 31,52% ανέρχεται η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων (16.520 τμήματα), όπως έγινε γνωστό κατά την πρώτη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, έως τις 13.30 προσήλθε στις κάλπες το 31,52% του εκλογικού σώματος. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 16.520 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 21.467, ήτοι ποσοστό 77%, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της SingularLogic.

Επόμενη ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα θα πραγματοποιηθεί στις 17.00.

«Επιχειρήσαμε να δώσουμε το αποτέλεσμα, όπως είχαμε υποσχεθεί, κοντά στις 11:00 το πρωί, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό γιατί το εύρος του χρόνου που δώσμε σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους ήταν το 10:00-10:30. Το δείγμα που λάβαμε ήταν πολύ μικρό για να αποτελέσει σημαντική ανακοίνωση του προς ποια κατεύθυνση ήταν η συμμετοχή», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Mιχάλης Σταυριανουδάκης, εξηγώντας γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημέρωση.

Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί μία ενημέρωση, το μεσημέρι, στην οποία συμμετέχουν το 80% των εκλογικών τμημάτων. Τα υπόλοιπα (το 20% δηλαδή) είναι σίγουρο πως έχουν δώσει δείγμα, είπε ο κ. Σταυριανουδάκης, ωστόσο είναι εκτός του εύρους του χρόνου που έχει ζητηθεί, δηλαδή μεταξύ 13:00-13:30.

«Θέλω να γίνει κατανοητό ότι τεχνικά δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν εξέφραζε στο εύρος που είχαμε ζητήσει ένα μεγάλο ποσοστό των εκλογικών τμημάτων», υπογράμμισε ο κ. Σταυριανουδάκης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν λειτουργούν με τα ίδια αντανακλαστικά», πρόσθεσε αναφέροντας ότι δεν μπόρεσαν να συντονιστούν όλοι μέσα σε αυτό τι μισάωρο και ήρθαν μεταγενέστερα.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε επίσης ότι το σύστημα δεν έχει αλλάξει σε κάτι, και όλοι οι δικαστικοί ανιπρόσωποι έχουν επιβεβαιώσει την παραλαβή και έναρξη λειτουργίας των συσκευών. «Η διαβεβαίωση που έχουμε από την εταιρεία, που έχει και την πλήρη εικόνα, είναι πως λειτουργούν όλα και δεν τίθεται θέμα ως προς τον χρόνο μετάδοσης των αποτελεσμάτων».

Όπως είπε, περίπου στις 21:00 το βράδυ θα έχουμε το 80% του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τα ψηφοδέλτια, ενώ πριν τα μεσάνυχτα, θα γνωρίζουμε και τις σταυροδοσίες των βουλευτών.

«Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς προβλήματα», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς το σύστημα μεταφοράς των αποτελεσμάτων όταν θα κλείσει η κάλπη.

Κληθείς να σχολιάσει εάν έχουν σημειωθεί προβλήματα στα εκλογικά τμήματα, είπε ότι δεν έχει δηλωθεί μεγάλος αριθμός προβλημάτων.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις της εκλογικής μάχης λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr.