Skip to main content

Υπόθεση Πάτρας: Σε δίκη και για τους θανάτους Μαλένας – Ίριδας η 34χρονη

EUROKINISSI

«Βροχή» ερωτήσεων στον εντατικολογο Ηλιάδη από τον συνήγορο της κατηγορούμενης για το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε για την 34χρονη κατηγορούμενη στην υπόθεση της Πάτρας, σχετικά με τις δύο μικρότερες κόρες της, Μαλένα και Ίριδα, όπως ενημέρωσε την Παρασκευή ο δικηγόρος της, στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η περίπτωση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, της μεγαλύτερης από τις τρεις νεκρές κόρες του ζευγαριού.

Επίμονες ερωτήσεις για το σύνδρομο Μινχάουζεν δέχθηκε από τον συνήγορο της 34χρονης ο επικεφαλής της εντατικής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου στο Ρίο, Ανδρέας Ηλιάδης.

«Οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν. Η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή. Ήταν τελείως απρόβλεπτη η πορεία της. Θα την έβαζα στο κόκκινο επίπεδο περιπλοκότητας και δυσκολίας και απευθύνθηκα σε ψυχιάτρους. Έβαλα στο μυαλό μου την ξεκάθαρη εικόνα για τα παιδάκια (σ.σ. που είχαν πεθάνει) και τέθηκε στο μυαλό μου η διάγνωση για το σύνδρομο…» ανέφερε.

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης είπε στον μάρτυρα ότι την παγίδεψε για να επισκεφθεί ψυχίατρο, αφού προηγουμένως δεν την ενημέρωσε για τις υποψίες του.

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του γιατρού, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη «διαταραχή έχει χρονική συνέχεια και αν το παιδί έφευγε από τη ΜΕΘ, θα το ακολουθούσε».

Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μαμά στον ψυχίατρο;

Μάρτυρας: Όχι, της είπα θα είναι καλό να πάρεις βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση…

Πρόεδρος: Σας είπε πως δεν θέλει να πάει;

Μάρτυρας: Όχι, κλείστηκε το ραντεβού και ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με τον σύζυγο.

Ο συνήγορος της κατηγορουμένης επικαλέστηκε και διάλογο που φέρεται να είχε ο γιατρός με τους γονείς, ο οποίος μεταδόθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, καταθέτοντας αίτημα στο δικαστήριο να ζητήσει την ακριβή απομαγνητοφώνηση, κατηγορώντας τον κ. Ηλιάδη πως εκείνος διέρρευσε το υλικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου, ο μάρτυρας ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιατρικής του πορείας «υπήρξε μάρτυρας» δύο ανάλογων περιπτώσεων της διαταραχής Μινχάουζεν. «Είναι μία διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά το παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού, δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αλλά με το παιδί» σημείωσε.

Μάρτυρας: Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί, λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

Πρόεδρος: Ήσασταν μάρτυς σε πραγματικό περιστατικό ή στον προβληματισμό ιατρών;

Δικηγόρος 34χρονης: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ότι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;

Μάρτυρας: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

Δικηγόρος 34χρονης: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο, είναι το ίδιο σύνδρομο.

Δικηγόρος 34χρονης: Είπατε ότι κάνατε συνεδρίες με ψυχιάτρους του Ρίο. Γιατί;

Μάρτυρας: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας. Πήγα με τον φάκελό μου με όλο το ιστορικό του παιδιού και τους ζήτησα να το συζητήσω, επειδή ήταν ένα δύσκολο και λεπτό θέμα. Δεν ήταν ένα ραντεβού των πέντε λεπτών.

Δικηγόρος 34χρονης: Γιατί πηγαίνατε σε συνεδρίες, είστε συγγενής;

Μάρτυρας: Για να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή.

Δικηγόρος 34χρονης: Μιλήσατε για τη συγκεκριμένη μητέρα;

Μάρτυρας: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.

Δικηγόρος 34χρονης: Επιτρέπεται αυτό; Να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενή έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;

Μάρτυρας: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους. Στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.

Δικηγόρος 34χρονης: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Στην πορεία των ημερών.

Για «αρλούμπες, ιατρικές ανοησίες και ψέματα» έκανε λόγο ο συνήγορος της κατηγορουμένης, υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας διαπράττει το αδίκημα της ψευδορκίας. «Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη» είπε ο δικηγόρος.

Μετά την αναφορά του Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο συνήγορος ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

naftemporiki.gr

ΔΣΑ: Πειθαρχική έρευνα για Κούγια για δηλώσεις του σχετικά με τετραπληγικά παιδιά