Skip to main content

Αερομεταφορείς: Προβλέπουν «έκρηξη» κρατήσεων το καλοκαίρι

Επωφελούνται από την ανάκαμψη της ζήτησης και τη μείωση του κόστους καυσίμων.

Aύξηση στις κρατήσεις του καλοκαιριού αναμένουν η μητρική της British Airways, IAG και η Air France-KLM, σε άλλη μία ένδειξη ότι επιταχύνεται η ταξιδιωτική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η IAG, η οποία κατέχει επίσης τις Iberia, Aer Lingus και Vueling, αύξησε την Παρασκευή την πρόβλεψη ετήσιων κερδών της, ενισχυμένη από την προθυμία των καταναλωτών να κλείσουν εισιτήρια σε υψηλότερες τιμές  καθώς και από τη μείωση του κόστους καυσίμων σε ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις εισιτηρίων για τη θερινή και τη χειμερινή σεζόν ξεπέρασαν τις προσδοκίες, γεγονός που σημαίνει ότι τα κέρδη του 2023 θα υπερβούν τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο όμιλος αναμένει πλέον ετήσια κέρδη πάνω από το ανώτατο όριο του εύρους 1,8-2,3 δισ. ευρώ που δόθηκε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις μετοχές του κατά 3%. Επίσης, για πρώτη φορά από το 2019, η IAG ξεκίνησε τη χρονιά με ένα κερδοφόρο τρίμηνο. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 741 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Για φέτος, αναμένει να πετάξει το 97% της χωρητικότητάς της για το 2019.

Η IAG χαρακτήρισε τις προοπτικές για το καλοκαίρι «ενθαρρυντικές», προσθέτοντας ότι η χωρητικότητα στις βασικές αγορές της στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Λατινική Αμερική έχει επανέλθει πλέον σε επίπεδα προ της πανδημίας, ειδικά για τα ταξίδια αναψυχής.

Από την πλευρά της, η Air France-KLM προβλέπει επίσης ισχυρές καλοκαιρινές πωλήσεις εισιτηρίων αφού τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 42%, στα 6,33 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της υποχώρησαν 5% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, καθώς η λειτουργική της ζημιά ύψους 306 εκατ. ευρώ ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για ζημίες 294 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προέβλεψε ότι θα επιστρέψει φέτος στο 95% της χωρητικότητάς της για το 2019, αν και προηγουμένως προέβλεπε ότι θα λειτουργήσει στο 100%.

Το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας διακρίνει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Lufthansa, η easyJet και η Ryanair έχουν επίσης κάνει λόγο για ισχυρές καλοκαιρινές κρατήσεις.

Η τάση δείχνει ότι οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές δαπάνες παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, αν και ο επικεφαλής της IAG προειδοποίησε ότι οι απεργίες και η έλλειψη προσωπικού θα μπορούσαν να διαταράξουν, και φέτος, τα μεγάλα αεροδρόμια. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προσπαθούν να αποφύγουν το χάος που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της IAG, Λουίς Γκαλέγκο, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Χίθροου του Λονδίνου αυτό το καλοκαίρι και η πιθανότητα για νέες απεργίες από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, όπου οι διαμαρτυρίες για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης προκαλούν προβλήματα στα ταξίδια από τον Ιανουάριο.