Skip to main content

Στο φως χασίς «αξίας» 700.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις

Κατασχέθηκαν πάνω από 30 κιλά και 724 φυτά κάνναβης.

Οι πολύμηνες έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στα ίχνη κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατόπιν στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές της Αττικής.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση υπολογίζονται στα 700.000 ευρώ.

Για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 58χρονος και 39χρονος, ως μέλη της. Η δικογραφία περιλαμβάνει και 60χρονο, ο οποίος αναζητείται.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, οι δράστες καλλιεργούσαν φυτά κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους απομονωμένων και πολυεπίπεδων κατοικιών (βίλες) κι ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες (τύπου skunk) σε διάφορες περιοχές της  Αττικής.

Από την ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως η οργάνωση αυτή διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος της ήταν ο 58χρονος συλληφθείς.

Συγκεκριμένα, πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ήταν αυτός που μίσθωσε απομονωμένη κατοικία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και παράλληλα είχε προβεί στην ενοικίαση και δεύτερου χώρου, όπου με τη συνδρομή των λοιπών μελών, οι χώροι αυτοί διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε παράνομα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης και συγκομιδής των παραγόμενων ποσοτήτων, με τεχνητές συνθήκες θέρμανσης, φωτισμού και εξαερισμού.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες και λοιπούς χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

στις δύο βίλες, ισάριθμα πλήρως οργανωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα, εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, εντός των οποίων καλλιεργούνταν 552 φυτά κάνναβης, σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, εύρωστα κι υγιή, ύψους περίπου 150 εκατοστά, καθώς και 172 συγκομισθέντα φυτά κάνναβης, ύψους έως περίπου 150 εκατοστά, ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 30 κιλών και 972,5 γραμμαρίων, ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης (τύπου σοκολάτα), συνολικού βάρους 56,8  γραμμαρίων, ποσότητες ελαίου κάνναβης, συνολικού βάρους 84 χιλιοστών του λίτρου, δύο τσιγαριλίκια κάνναβης, πέντε ζυγαριές ακριβείας, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα όχημα, 205 ευρώ από τη διακίνηση ναρκωτικών, εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζο, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα, πεχάμετρα κλπ), συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων, ηλεκτρονικός πλαστικοποιητής για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων και χειροκίνητη μεταλλική θερμο-πρέσα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, με δικογραφία σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.