Skip to main content

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη επτά Έλληνες

REUTERS/Stringer

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους της Ελλάδας, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν σήμερα (Τρίτη 25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους της Ελλάδας, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Το πρωί, ακόμη επτά άτομα απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, επίσης με προορισμό την Ιορδανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα.

Έφτασε η πτήση με τους πρώτους Έλληνες

Στην Ελευσίνα προσγειώθηκε στις 10:30 το πρωί της Τρίτης το C-27 που μετέφερε την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απομακρύνθηκε από το Σουδάν.

Πρόκειται για συνολικά 17 άτομα, 13 Έλληνες και 4 υπήκοοι άλλων χωρών που είναι σύζυγοι Ελλήνων, τα οποία απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ των 17 ατόμων είναι τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια» – Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων

Ανακουφισμένοι που γύρισαν στην Ελλάδα δήλωσαν οι Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν, δηλώντας πως δεν σκοπεύουν να γυρίσουν σύντομα στην «φλεγόμενη» χώρα. «Ήταν και θέμα τύχης», ανέφερε ένας από τους διασωθέντες στην κάμερα της ΕΡΤ, για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. «Ευχαριστούμε πολύ».

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Είμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Ν. Δένδια

Ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν και τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

Προηγήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, υπό τον Νίκο Δένδια, με θέμα την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού.