Skip to main content

Σουδάν: Έφτασε η πτήση με τους πρώτους Έλληνες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια.

Στην Ελευσίνα προσγειώθηκε στις 10:30 το πρωί της Τρίτης το C-27 που μετέφερε την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απομακρύνθηκε από το Σουδάν.

Πρόκειται για συνολικά 17 άτομα, 13 Έλληνες και 4 υπήκοοι άλλων χωρών που είναι σύζυγοι Ελλήνων, τα οποία απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ των 17 ατόμων είναι τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Αρχικά μεταφέρθηκαν στο Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου μετά συνέχισαν για Αθήνα.

Η αποβίβασή τους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00, ενώ από το σημείο αναχώρησε η μονάδα βοήθειας που συνόδευε τον τραυματία που είχε χειρουργηθεί στα πόδια. Ο τραυματίας θα μεταφερθεί στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401.

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Καστανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στις δηλώσεις τους και οι δύο τόνισαν ότι είναι σημαντικό απεγκλωβιστούν όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του, ηλικίας 16-17 ετών.

Επτά ακόμα Έλληνες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν

Νωρίτερα έγινε επίσης γνωστό ότι επτά επιπλέον Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα. Τα άτομα που απομακρύνθηκαν από τη «φλεγόμενη» χώρα έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, υπό τον Νίκο Δένδια, με θέμα την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού.

Παράλληλα,  στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες