Skip to main content

Χίος: Οι ρουκέτες «έκλεψαν» ξανά τα βλέμματα

INTIME NEWS

Τον φετινό ρουκετοπόλεμο κάλυψε και η χολιγουντιανή παραγωγή της εταιρείας MSG Sphere, που με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, χρήση drones και δεκάδες προσωπικό απαθανάτισε κάθε στιγμή του.

Φαντασμαγορικός για άλλη μια χρονιά ήταν ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου, όπου  συνόδευσε το μήνυμα του «Χριστός Ανέστη».

Εκατοντάδες ρουκέτες διασταυρώθηκαν την ώρα που οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου.

Τα συνεργεία των ρουκετατζήδων κράτησαν χαμηλά τον αριθμό των ρουκετών, περί τις 20.000-25.000, ενώ ξεκίνησαν μετά τις 9.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τις δοκιμαστικές βολές.

INTIME NEWS

Είχε προηγηθεί η παρέλαση των ρουκετατζήδων από την περιοχή Γούβι έως τη διασταύρωση για τις δύο εκκλησίες. Στην κεφαλή αυτή της παρέλασης, πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, ξεχώριζε ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, που τόνισε τη σημασία του να διατηρηθεί το έθιμο, αλλά και να υπάρχει ασφάλεια για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με αυτό.

Εκατοντάδες θεατές και λήψεις Χόλυγουντ

Η ρίψη των ρουκετών έκανε τα smart phones των επισκεπτών του νησιού, που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στους λόφους από την πλευρά του Αγίου Μάρκου αλλά και στις στροφές του ορεινού όγκου του Αίπους, να καταγράψουν εκατοντάδες στιγμές από τον ρουκετοπόλεμο. Οι πιο τολμηροί βρέθηκαν κοντά στα συνεργεία των ρουκετατζήδων των δύο ενοριών, τα οποία και σε προκαθορισμένους χρόνους σταμάτησαν τις ρίψεις ώστε να μπορέσουν οι πιστοί να πάνε στις εκκλησίες και να φύγουν με ασφάλεια.

Τον φετινό ρουκετοπόλεμο κάλυψε και η χολιγουντιανή παραγωγή της εταιρείας MSG Sphere, που με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, χρήση drones και δεκάδες προσωπικό απαθανάτισε κάθε στιγμή του. Με σκοπό τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, από διάφορα σημεία του κόσμου, με τη σφραγίδα του γνωστού σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι και την προβολή τους στο επόμενο διάστημα σε μοναδική αίθουσα προβολής στο Λας Βέγκας.

Να μη ξεχαστούν οι διαμαρτυρίες

Έξω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου υπήρξε διαμαρτυρία των θιγόμενων πολιτών, όταν έφτασαν οι ρουκετατζήδες, όπου συνομίλησαν και με τον δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, που συμμετείχε στην παρέλαση των ρουκετατζήδων, χωρίς ωστόσο να συμφωνήσουν στα επιχειρήματα περί εθίμου. Θέμα, πάντως, που πρέπει να το αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί φορείς του τουρισμού έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε του χρόνου τη Μεγάλη Εβδομάδα να υπάρχουν και πάλι εξώδικα και κυνηγητό των ρουκετατζήδων. Ένα βασικό θέμα είναι και η άμεση αποκατάσταση των όποιων ζημιών στα σπίτια, κάτι που ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος δεσμεύτηκε ότι θα το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπέρ του εθίμου τάχθηκε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, που συμμετείχαν στην παρέλαση των ρουκετατζήδων.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες χρειάστηκαν να επιχειρήσουν σε μερικές περιπτώσεις μικρών πυρκαγιών, ενώ στη διευθέτηση της κυκλοφορίας λειτούργησαν ικανοποιητικά δήμος Χίου, Τροχαία και εθελοντές.

Πηγή: ΕΡΤ