Skip to main content

Χαλκιδική: Στο φως εργοστάσιο παραγωγής καπνικών προϊόντων με 27 αλλοδαπούς εργάτες (βίντεο)

ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. € - Κατασχέθηκαν 592.000 πακέτα τσιγάρων και 20 τόνοι καπνού.

Κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κιλκίς.

Ειδικότερα, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες, σε γραφεία – αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών, στο Καλοχώρι. Όπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, εντοπίστηκε την Τρίτη το εργοστάσιο παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής.

ΕΛ.ΑΣ.

Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν και οι 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν αλλά και διέμεναν εκεί.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίζει παράνομο περιουσιακό όφελος.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους – αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού, πλήθος πρώτων υλών, επτά οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα, τέσσερα Ι.Χ. φορτηγά οχήματα από τα οποία τα δύο με επικαθήμενα, δύο οχήματα τύπου van, σύστημα εντοπισμού gps, μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων.

Οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7.500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που τους απήγγειλε κατηγορίες και τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ειδική ανακρίτρια, από την οποία πήραν προθεσμία και κρατούνται.

Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, πλαστογραφία (όλες σε βαθμό κακουργήματος) και, κατά περίπτωση, για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια (οι 27 αλλοδαποί).