Skip to main content

Απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για τα Τέμπη – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις με συλλογικό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στη Σύνταγμα. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθησαν πορείες.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των προγραμματισμένων πορειών προς τη Βουλή έχουν τεθεί σε ισχύ από την ΕΛΑΣ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα δρομολόγια του τραμ έχουν τερματική στάση τη Λ. Βουλιαγμένης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πώς κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στη σημερινή κινητοποίηση. Οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ λειτουργούν έως τις 3 το απόγευμα. Κατά το διάστημα αυτό και με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»  θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, δρομολόγια θα πραγματοποιούνται έως τις εννέα το βραδυ.

Έως τα μεσανυχτα θα είναι δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία.

Θεσσαλονίκη: Σιωπηρή διαμαρτυρία δικηγόρων στη μνήμη των 57 νεκρών

Σε μία συμβολική διαμαρτυρία οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Συγκεκριμένα τοποθέτησαν στον αίθριο χώρο του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης 57 τριαντάφυλλα σε ισάριθμες κενές καρέκλες, καθεμία από τις οποίες έγραφε σε μαύρο φόντο το όνομα και την ηλικία των θυμάτων της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σιωπηρή διαμαρτυρία αποφασίστηκε από την Ολομέλεια των Δικηγόρων Συλλόγων Ελλάδος, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετέχουν οι δικηγόροι της χώρας, με αποχή από τα καθήκοντά τους.

Πάτρα: Ένταση στο περιθώριο της πορείας

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα όταν ομάδα ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, στο περιθώριο της πορείας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ / INTIME NEWS

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου της πόλης, σωματείων και συνδικάτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με κύριο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, η δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, ο δικηγορικός σύλλογος, φορείς, συλλογικότητες, συνταξιούχοι κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Ηράκλειο – Χανιά: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικάτα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, εκπαιδευτικοί, η Ένωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχοι.

Οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν το αίτημά τους «να μην ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος είτε αφορά τις συγκοινωνίες και το σιδηροδρομικό έργο, είτε την υγεία και την παιδεία», ζητώντας ταυτόχρονα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι συμμετέχοντες, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό και πλακάτ, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ τροποποιήσεις έγιναν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Μέλη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων καθώς και πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία όπου και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας την διαλεύκανση των αιτιών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

naftemporiki.gr