Skip to main content

Την Κυριακή η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ

(EUROKINISSI)

Πληθώρα συλλυπητήριων μηνυμάτων για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων

Την Κυριακή στις 13.00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Στον χώρο αυτό η οικογένεια θα δεχτεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Στην κηδεία πρόκειται να παραστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά τον θάνατο του δημάρχου πρόκειται να συγκληθεί και έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η συνεδρίαση για την απόδοση τιμής θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Παράλληλα απο τον Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων πολιτιστικών και αθλητικών που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης.

Σακελλαροπούλου: Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή

Με συγκίνηση και βαθύτατη θλίψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών.

Σε δήλωσή της η Κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη».

Δένδιας: Συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA)

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ εκφράζσει στους οικείους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη

«Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωση του: «Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης. Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωση της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού. Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Μεγάλο κενό στην κοινωνία της πόλης

«Η απώλεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ, προκαλεί μεγάλη θλίψη και δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της πόλης. Υπηρέτησε με πάθος την ιατρική επιστήμη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι την ημέρα της εκλογής του στο αξίωμα του δημάρχου» επισημαίνει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης. Και προσθέτει «Είχα τη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του επί πολλά χρόνια, για θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή κοινότητα της οποίας αποτελούσε το βασικό στήριγμά της για πολλές δεκαετίες. Στα 3 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη μεγάλη αγάπη και τον οραματισμό του για την πόλη και την αγωνιστικότητα του για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Δυστυχώς, πρώτα για τον ίδιο και μετά για την πόλη, έφυγε νωρίς αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα σχέδια και τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί. Συλλυπητήρια στους οικείους του».