Skip to main content

Κωνσταντοπούλου: Στο Μάτι «δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν…»

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς».

Για διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έκανε λόγο στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής της στο δικαστήριο η πρώην πρόεδρος της Βουλής κι επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η μάρτυρας έβαλε κατά των αρμοδίων οι οποίοι, όπως είπε, επιχείρησαν να μετακυλήσουν… το μπαλάκι των ευθυνών στους κατοίκους στο Μάτι.

«Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα με το ΝΣΚ, που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους. Είναι προκλητικό απέναντι στα θύματα. Πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη, αντί να θέτονται εκ ποδών, προάγονται. Και βλέπουμε αντίθετα ότι τα θύματα στοχοποιούνται» είπε η μάρτυρας προσθέτοντας:

«Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες.

Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα… Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα…» είπε η μάρτυρας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ακόμη ότι εκείνη την ημέρα, οι αρμόδιοι «ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους, όπως ειπώθηκε».

«Συγκάλυψη»

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη – Φύτρου, η οποία έχασε στη φωτιά τον σύζυγό και τα δύο της παιδιά, Βασίλης Καπερνάρος, επικαλέστηκε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων εκμηδενίστηκε, λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. «Όλα αυτά εντάσσονται στο κεφάλαιο συγκάλυψης. Είναι επινοήσεις εκ των υστέρων. Είναι ντροπιαστικό το έγγραφο του ΝΣΚ. Όφειλαν να συναρμολογήσουν υπαιτιότητα, να έρθουν σε συμβιβασμό και να τους αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων, αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια. Η ίδια μηχανή του κράτους που τους θυματοποίησε, τους σέρνει στα δικαστήρια ως ενόχους. Όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την αυθαίρετη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Κάηκαν εκατόν τέσσερις άνθρωποι και όλοι ήθελαν να ελέγξουν τα αυθαίρετα» είπε θέτοντας προ των ευθυνών της και τη δικαιοσύνη για την πλήρη απόδοση ευθυνών σε αυτή την τραγωδία.

«Καταψύκτης» η δικαστική αίθουσα

Με παλτό και μπουφάν όλοι οι παράγοντες της δίκης παρακολουθούσαν τη διαδικασία, καθώς μέσα στη δικαστική αίθουσα δεν υπήρχε θέρμανση. Όπως επισήμαναν οι δικηγόροι, δεν έχει ληφθεί κανένα στοιχειώδες μέτρο για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς εξέλιξης μια τέτοιας δίκης, την οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούν δεκάδες θύματα της εθνικής τραγωδίας.

naftemporiki.gr