Skip to main content

Πτώση Phantom: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του κυβερνήτη

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας - Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Γράφτηκε ο τραγικός επίλογος του δυστυχήματος με το F-4E Phantom που κατέπεσε τη Δευτέρα νότια της Ανδραβίδας, καθώς – όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας – ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατο του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Την οικογένεια του 31χρονου σμηναγού στον Γρανίτη Δράμας, επισκέπτεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνταντίνος Φλώρος, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασε στη Δράμα για να στηρίξει την οικογένεια στις δύσκολες στιγμές που βιώνει.

Υπενθυμίζεται ότι το διθέσιο F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε 15 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «ρουτίνας» σε χαμηλό ύψος.

Την Πέμπτη η κηδεία του 29χρονου συγκυβερνήτη

Στο μεταξύ, αύριο στην Τρίπολη θα τελεστεί η κηδεία του 29χρονου συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο πατέρας του αδικοχαμένου υποσμηναγού ανέφερε πως ο γιος του ήταν ένα ταπεινό παιδί που δεν θα του άρεσε η λέξη «ήρωας».

«Δεν θα άρεσε στο παιδί μου να το λένε ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι είναι πιλότος, πόσω μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο και τους άλλους πεσόντες» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από πού και ως πού είναι ήρωας, δεν θα του άρεσε. Σας λέω ούτε και εμένα μου αρέσει. Αν γινόταν μία αερομαχία και σκοτωνόταν θα έλεγα εντάξει, είναι ήρωας ή όσοι σκοτώθηκαν το ’40 στην Αλβανία είναι ήρωες. Εμένα μου έλεγε “πατέρα είμαι πολεμιστής”».

Κ. Μητσοτάκης: Ακόμη βαρύτερη η εθνική οδύνη

«Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν και τιμούν», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την είδηση της απώλειας και του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom.

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα» σημειώνει ο πρωθυπουργός. «Ο κυβερνήτης του μαχητικού μας έπεσε μαζί με τον συγκυβερνήτη του την ώρα του καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα» σημειώνει προσθέτοντας πως η σκέψη του είναι στην οικογένεια του σμηναγού.

Αλ. Τσίπρας: Βαθιά θλίψη για τον άδικο χαμό του σμηναγού

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας με διαδικτυακή ανάρτησή του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό και του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 της πολεμικής μας αεροπορίας, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που έφυγε στην ώρα του καθήκοντος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους» έγραψε σε tweet του.