Skip to main content

Η Σετσουάν θα χορηγεί επίδομα παιδιών και σε άγαμες μητέρες

Εντείνεται η προσπάθεια των κινεζικών αρχών να προσφέρουν κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων

Αντιμέτωπη με τη συρρίκνωση του πληθυσμού της για πρώτη φορά από την εποχή του Μεγάλου Λιμού, η Κίνα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα ενθάρρυνσης των πολιτών να τεκνοποιήσουν. Στη Σετσουάν οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν ΄μαλιστα να προχωρήσουν σε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτρέψουν και σε άγαμους που αποκτούν παιδιά να επωφελούνται των επιδομάτων που προορίζονται για έγγαμα ζευγάρια.

Από τις 15 Φεβρουαρίου όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά θα επιτρέπεται να εγγράφονται στα μητρώα της πέμπτης πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των παιδιών που μπορούν να εγγράψουν. Το μέτρο έχει στόχο «την προώθηση μακροπρόθεσμης και ισορροπημένης εξέλιξης του πληθυσμού», ανέφερε η επιτροπή υγείας της Σετσουάν σε ανακοίνωση.

Έως τώρα, η επιτροπή επέτρεπε μόνο σε έγγαμα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν έως δύο παιδιά να εγγράφονται στα μητρώα των τοπικών αρχών. Το πανεθνικό σύστημα εγγραφής ζευγαριών στα μητρώα των τοπικών αρχών εξασφαλίζει ασφάλιση μητρότητας για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, ενώ επιτρέπει στις έγγαμες να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους κατά την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.

Τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν τώρα σε άγαμες γυναίκες και άνδρες στο Σετσουάν, που βρίσκεται στην έβδομη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, ή άνω του 21% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες, οδηγώντας τις αρχές στο να ανακοινώσουν κίνητρα και μέτρα προκειμένου να τον αυξήσουν.

Περίπου 9,56 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν το 2022, έναντι 10,62 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο γεννήσεων τουλάχιστον από το 1950, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Συνολικά 10,41 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα περίπου 10 εκατομμύρια που πέθαναν μία χρονιά νωρίτερα.

Η Κίνα είδε τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid να εκτινάσσεται από τον περασμένο μήνα, αφού σταμάτησε απότομα την προσέγγιση μηδενικής ανοχής στον ιό στις αρχές Δεκεμβρίου. Περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid πιθανότατα θα έρθουν φέτος, καθώς οι λοιμώξεις εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ