Skip to main content

Κρίση χρέους στην Ελλάδα: «Συνωμοσία» ή πραγματικότητα;

Η -πάνω από μία δεκαετία- δικαστική μάχη του πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας, Ανδρέα Γεωργίου, για να «καθαρίσει» το όνομά του.

Την κατηγορία της “συνωμοσίας για να επιβληθεί αυστηρή λιτότητα” στην Ελλάδα, προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας, Ανδρέας Γεωργίου, που δίνει δικαστικές μάχες για πάνω από μία δεκαετία,  θέλοντας να «καθαρίσει» το όνομά του.

Η κυβέρνηση του 2010, συγκεκριμένα είχε κατηγορήσει τον Γεωργίου ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και έτσι επιδείνωσε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας  εκδίκασε  έφεσή του  κατά της  καταδίκης του για “απλή συκοφαντική δυσφήμιση” σχετικά με σχόλια που έκανε υπερασπιζόμενος τους υπολογισμούς του.

Πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές υποθέσεις που έχει δώσει ο Γεωργίου από τότε που αξιωματούχοι στην Αθήνα αμφισβήτησαν για πρώτη φορά τους υπολογισμούς του και τον κατηγόρησαν ότι η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί μεγαλύτερα δάνεια και σκληρότερους όρους διάσωσης από τους πιστωτές της, αναφέρει το POLITICO, που κάνει εκτενή αναφορά με δημοσίευμά του στην υπόθεση

Αποδιοπομπαίος τράγος;

Ο Γεωργίου, ο οποίος ζει τώρα στις ΗΠΑ, έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από διεθνείς ομάδες οικονομολόγων και στατιστικολόγων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος από την πολιτική τάξη της Ελλάδας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κρίση ήταν συνέπεια πολυετούς δημοσιονομικής σπατάλης γράφει το POLITICO

«Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι η υπόθεση αποτελεί δοκιμασία για το ελληνικό δικαστικό σύστημα και για το κατά πόσον μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του από την πολιτική.
“Ο Γεωργίου έκανε το καθήκον του όπως οι περισσότεροι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο. Διώχθηκε και διώκεται για την υπηρεσία του στην πατρίδα του”, δήλωσε ο Τεντ Τρούμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διοίκησης Mossavar-Rahmani της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ.

“Προς το συμφέρον της χώρας τους, οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το “Μεγάλο Ψέμα” και το ελληνικό δικαστικό σύστημα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία”.

Ανδρέας Γεωργίου

Παιχνίδι αριθμών

Ο Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διορίστηκε πρόεδρος της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο του 2010, αφού προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τα επίπεδα χρέους και τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όμως οι υπολογισμοί του ότι το έλλειμμα της χώρας ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, στο 15,4% του ΑΕΠ, προκάλεσαν σοκ.

Τα ευρήματά του επικυρώθηκαν από τη Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας

Ο Γεωργίου επλήγη από μια σειρά μηνύσεων που ξεκίνησαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υποστηρίχθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και πολιτικούς στην Αθήνα.

«Τεχνητή διόγκωση»

Κατηγορήθηκε για τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας για να επιβληθεί αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τους Έλληνες εισαγγελείς απορρίφθηκαν πολλές φορές από διάφορα δικαστήρια και η υπόθεση αυτή έκλεισε επίσημα το 2019.

Ο Γεωργίου κατηγορήθηκε επίσης για παράβαση καθήκοντος, κυρίως επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους αριθμούς του ελλείμματος πριν τους στείλουν στη Eurostat. Αν και αρχικά αθωώθηκε για την κατηγορία το 2016, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου και καταδικάστηκε το 2017 μετά από έφεση των εισαγγελέων, λαμβάνοντας ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στη συνέχεια ζήτησε να γίνει νέα δίκη και να παραπεμφθούν βασικά ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Αθήνα απέρριψε. Ο στατιστικολόγος αναμένει τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναμένεται σύντομα, σχετικά με το αν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του στην υπόθεση αυτή.

Ο Γεωργίου πάντα υπερασπιζόταν τις στατιστικές του και υποστήριζε ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα δημοσιονομικά στοιχεία. Τον έχουν υποστηρίξει οι επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τον περασμένο μήνα, οι στατιστικολόγοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο Τρούμαν  δήλωσε ότι διακυβεύονται πολλές σημαντικές αρχές στις νομικές υποθέσεις του Γεωργίου.

“Η πρώτη είναι η ακεραιότητα του ελληνικού στατιστικού συστήματος που ο Γεωργίου αναμόρφωσε”, είπε. “Έπειτα είναι ο σεβασμός και η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και των στατιστικολόγων σε όλο τον κόσμο, η επίδειξη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κυριαρχείται πλέον από την κομματική πολιτική και η αποζημίωση για τη ζημιά που έχει γίνει στη φήμη και την προσωπική ζωή του Γεωργίου”.

naftemporiki.gr