Skip to main content

Απάτες εις βάρος επιχειρήσεων στη Β. Ελλάδα – Πώς δρουν οι επιτήδειοι

ΕΛ.ΑΣ.

«Κανείς δεν πρέπει να δίνει σε κανέναν τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής του κάρτας και του λογαριασμού που διατηρείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας».

Περιστατικά εξαπάτησης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, σημειώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να δίνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Η αστυνομία ενημερώνει ότι οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επαγγελματίες, προσποιούμενοι τους πελάτες και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής για παροχή υπηρεσιών ή αποπληρωμής οφειλών. Με τον τρόπο αυτό αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς των παθόντων.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιτήδειοι προσπαθούν να πείσουν πολίτες για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (για παράδειγμα με το πρόσχημα της νοσηλείας σε νοσοκομείο).

Άλλοι στέλνουν μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα, τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο (link) και παρακινούν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν, οδηγώντας τους σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών τραπεζικών στοιχείων, τα υποκλέπτουν μόλις συμπληρωθούν και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, μεταφέροντας σε άλλους λογαριασμούς χρηματικά ποσά.

Πώς θα αποφύγετε την απάτη

Η αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή από μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links). Επίσης τονίζει ότι δεν θα πρέπει κανείς να δίνει σε κανέναν τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής του κάρτας και του λογαριασμού που διατηρείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.

Καλεί, άλλωστε, τους πολίτες να πληκτρολογούν οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδό τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να μην εισάγουν ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά τους στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) του συνδέσμου που τους αποστέλλεται, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε ενημερωθεί για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού του προσώπου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνιστά να επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσει τα όσα επικαλούνται αυτοί που τον κάλεσαν. Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να ενημερώνονται πάντα οι αστυνομικές αρχές.