Skip to main content

Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών συμμετέχει στο διάλογο των ευρωπαϊκών θεσμών με τους πολίτες της Ελλάδας

Η πρώτη διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14/1/2023

Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών στηρίζει το διάλογο των ευρωπαϊκών θεσμών με τους πολίτες της Ελλάδας, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που σε συνεργασία με τα κατά τόπους Europe Direct, καθώς και με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, διοργανώνουν διημερίδες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου στο διάλογο με τους πολίτες της χώρας είναι διπλή:

Για κάθε Περιφέρεια, το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών εκπονεί μελέτη απεικονίζει τη συνεισφορά των κοινοτικών πόρων στην ανάπτυξή της καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2021-2027. Επιπροσθέτως, και αναλόγως του θέματος ειδικής συζήτησης που διεξάγεται σε κάθε Περιφέρεια, συνοψίζει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ στον αντίστοιχο τομέα. Το σύνολο των μελετών εκπονούν για το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης και η Δήμητρα Τσίγκου, ερευνήτρια εξειδικευμένη σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, ο δημοσιογράφος του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Γιάννης Παπαγεωργίου, συμμετέχει ως ομιλητής σε σειρά σεμιναρίων για δημοσιογράφους τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ σχετικά με θέματα, εργαλεία και πρακτικές του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ.

Η πρώτη διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14/1/2023, στα Ιωάννινα και αφορά στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες εκδηλώσεις που αφορούν στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Κρήτης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Παρατηρητηρίου στην πρωτοβουλία, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Γιάννης Παπαγεωργίου επεσήμανε: «Η ενεργός συμμετοχή μας στο διάλογο των ευρωπαϊκών θεσμών με τους πολίτες, εκφράζει δύο από τις βασικές μας επιδιώξεις στο Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών. Αφενός υποστηρίζουμε μία σημαντική και χρήσιμη πρωτοβουλία που βοηθά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους και συνδέονται με ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αφετέρου επιχειρούμε να αναδείξουμε τη σημασία της δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης που αφορά κάθε περιοχή της χώρας και συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η καταγραφή των αντίστοιχων δεδομένων, η αξιολόγηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν και η στήριξη πολιτικών μέσα από την ορθή εξειδικευμένη τεκμηρίωση ανά τομέα αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας».