Skip to main content

Δ. Αθηναίων: Μια «ανοιχτή αγκαλιά» για όλους και αυτές τις γιορτές – Οι δράσεις στήριξης για τους ευάλωτους

Δελτίο Τύπου

Δράσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και φέτος τις γιορτές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, σε άστεγους, αλλά και στους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος σε σχετική ανακοίνωση, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του απλώνει και φέτος ένα «δίχτυ» στήριξης και προστασίας, υλοποιώντας μία σειρά από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, ο δήμος ανακοινώνει τις εξής δράσεις:

Γεύματα αγάπης και την Πρωτοχρονιά

Μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα φτάσουν στις δομές φιλοξενίας αστέγων, αλλά και στους δρόμους της πόλης, συνολικά 2.400 πλήρη και ζεστά «γεύματα αγάπης» τα οποία θα συνοδεύονται από ορεκτικά και παραδοσιακά γλυκά -προσφορά των εταιρειών Κωτσόβολος και Lidl Hellas. Σε αυτά προστίθενται και άλλα 2.400 γεύματα, τα οποία είχαν διανεμηθεί παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ενισχυμένα πακέτα τροφίμων από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη επιχείρηση προσφοράς αναγκαίων ειδών τροφίμων σε νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα πακέτα προσφέρονται εμπλουτισμένα με είδη όπως κρέας και κοτόπουλο, καθώς και με γλυκά (περισσότερα από 2.500 κουραμπιέδες και 2.500 μελομακάρονα από την εταιρεία Καραμολέγκος, 260 κουραμπιέδες και μελομακάρονα από την Politis Group, 1.012 πολίτικα τσουρέκια από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ). Τα πακέτα διανέμονται καθημερινά μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ώστε τα γιορτινά εδέσματα να μη λείψουν από κανένα τραπέζι.

Διανομή τροφίμων και βασικών ειδών ΤΕΒΑ

Μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε και φέτος το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ-FEAD). Μέσα στο 2022, περίπου 18.000 δικαιούχοι ΤΕΒΑ, έλαβαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως ελαιόλαδο, κοτόπουλο, φέτα, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη κ.ά. στις συνολικά έξι διανομές, που πραγματοποιήθηκαν -περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η τελευταία διανομή, μάλιστα, έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μη λείψει τίποτα από το εορταστικό τραπέζι.

Δώρα στα παιδιά του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Εκατοντάδες δώρα με παιχνίδια, βιβλία και επιτραπέζια ετοιμάστηκαν στο Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. για να προσφερθούν σε παιδιά που στηρίζονται από τη δομή. Αρωγός στη μεγάλη δράση διανομής ήταν η εταιρεία Pharmathen και οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι βρέθηκαν αυτές τις μέρες στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών για να μοιράσουν 364 σακούλες με δώρα, σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.

Μέρος των δώρων του Κοινωνικού Βιβλιοχαρτοπωλείου προς τα παιδιά προήλθαν από τη δράση συλλογής του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά 23 κιβώτια με παιχνίδια

Ζεστά κασκόλ και γάντια για τους φιλοξενούμενους σε δομές αστέγων

Μέσω του Κ.Υ.Α.Δ.Α. απαραίτητα είδη για το κρύο, όπως κασκόλ, σκούφοι, γάντια και κάλτσες -προσφορά της εταιρείας Premia Properties- μοιράστηκαν σε όσους φιλοξενούνται στις δομές του Κέντρου και σε όσους εξυπηρετούνται από το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων.

Ο «Άγιος Βασίλης» έφτασε και στην Εστία των Αθηνών, όπου παραλήφθηκαν 28 προσωπικά δώρα (παντόφλες, κάλτσες και λευκά είδη, προσφορά της εταιρείας Beverage World) για όλους τους ηλικιωμένους άστεγους, που φιλοξενούνται στη δομή.

Γιορτές σε όλες τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Γιορτινή ατμόσφαιρα εξασφάλισε για τα 4.300 μέλη των 25 Λεσχών Φιλίας, τις μέρες των Χριστουγέννων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων. Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανταλλάξουν ευχές, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ενώ σε όλους προσφέρθηκαν χριστουγεννιάτικα γλυκά και δώρα.

Εν τω μεταξύ, μια ευχάριστη εμπειρία, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μέλη των Λεσχών Φιλίας την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου. Σε συνεργασία με οδηγούς ταξί, ο Δήμος Αθηναίων δίνει τη δυνατότητα σε ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην πόλη να περιηγηθούν στη γιορτινή Αθήνα και μέσω της διαδρομής με το ταξί να θαυμάσουν από κοντά τη λαμπερή πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του, αναφορικά με τις κοινωνικές δράσεις που υλοποιούνται μέσα στις γιορτές, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: «Και αυτή τη χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη, τη φροντίδα και τη στήριξή του σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα βασικά. Κάθε μας δράση προσφέρει ένα “δίχτυ” προστασίας για τους ευάλωτους και ένα χαμόγελο σε όσους το έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε όσους συνεργάζονται μαζί μας για να κάνουμε αυτές τις μέρες πιο ζεστές και πιο όμορφες για όλους».

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, επισημαίνει: «Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους τους οποίους όλο το χρόνο στηρίζουμε με τις δράσεις μας. Ό,τι κάνουμε αντανακλά τη φροντίδα και την αγάπη που νιώθουμε για εκείνους. Στόχος μας είναι όχι μόνο την περίοδο των γιορτών, αλλά κάθε μέρα του χρόνου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μία “ομπρέλα” προστασίας σε όσους μάς έχουν ανάγκη».

Η Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α, Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε: «Ο χρόνος που περνάει για το Κ.Υ.Α.Δ.Α. αφήνει πίσω του περισσότερες υπηρεσίες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο περιθώριο, περισσότερες δράσεις αλληλεγγύης για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ορατότητας και περισσότερες συνεργασίες για την κοινωνική επανένταξη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια και ευαισθησία στις εκάστοτε προκλήσεις, χτίζοντας ένα ισχυρό τείχος απέναντι σε ανισότητες και αποκλεισμούς».