Skip to main content

Εύβοια: Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών

Έχουν καταγραφεί και αναλυθεί μετασεισμοί με μεγέθη από 0,8 έως 3,7 Ρίχτερ. 

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Εύβοιας μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά, στις 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, περισσότερους από 100 σεισμούς.

Από την παρακολούθηση της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας, από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με επικεφαλής τον Διευθυντή του και Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Νικόλαο Βούλγαρη, προκύπτει ότι μέχρι τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) της 29ης Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί και αναλυθεί μετασεισμοί με μεγέθη από 0,8 έως 3,7 Ρίχτερ.

Μάλιστα το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια για την πληροφόρηση των κατοίκων και των αρμόδιων αρχών. Μπορείτε να την δείτε εδώ. Η διαδραστική αυτή σελίδα ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει τις σεισμικές ακολουθίες των Νέων Στύρων και των Ψαχνών Ευβοίας, οι οποίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι πέντε σεισμογράφοι είναι εγκατεστημένοι στην Εύβοια. Από αυτούς οι τρεις (Μαρκάτες, Ερέτρια και Κάρυστος) ανήκουν στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και αποτελούν μέρος του Ενοποιημένου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου (Ε.Ε.Σ.Δ.). Οι άλλοι δύο (Ροβιές και Κουβέλλες Νέων Στύρων) εγκαταστάθηκαν πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2022) από κλιμάκιο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Καβύρη, σε συνεργασία το Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Ρουρ – Μπόχουμ και με τη συμβολή των τοπικών αρχών. Αυτοί είναι οι μόνοι σεισμογράφοι που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο σήμερα στην Εύβοια και χρησιμοποιούνται από όλους τους σεισμολογικούς φορείς της χώρας για τον εντοπισμό των επικέντρων και τον υπολογισμό του μεγέθους.

Επιπλέον, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. προτίθεται να εγκαταστήσει σύντομα έναν επιπλέον σεισμολογικό σταθμό εντός του συγκροτήματος Ευρίπου του Ε.Κ.Π.Α. στα Ψαχνά Ευβοίας για τη λεπτομερέστερη παρακολούθηση της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας.

Πολλοί αλλά μικρού μεγέθους οι μετασεισμοί

Πάντως οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα ενός μεγάλου μετασεισμού, καθώς οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά όχι σε μέγεθος όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες. Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού, κατέληξαν χθες τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν και σήμερα.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί και έχουν μικρό μέγεθος. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», όπως εξηγεί ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

naftemporiki.gr