Skip to main content

Θάνατος 16χρονου: Σε γενική επιφυλακή η Ελληνική Αστυνομία σε όλη τη χώρα

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους και σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους» τίθενται όλοι οι αστυνομικοί, σύμφωνα με διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Σε γενική επιφυλακή τίθενται οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, κατόπιν απόφασης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, μετά την είδηση του θανάτου του 16ρονου, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από αστυνομικό στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά.

Παράλληλα, μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη, αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζουν ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών. Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επισοδίων.

Την βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 16χρονου εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στο Twitter, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για σεβασμό της διαδικασίας διερεύνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη. «Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του» ανέφερε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του, προσθέτοντας: «Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό».

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του 16χρονου

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι, κατέληξε στις 10:10 το πρωί, μετά από νοσηλεία οκτώ ημερών στη ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκρατείου.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο 16χρονος διακομίστηκε στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου, στις 5/12/22, στις 2.02 π.μ., με τη μονάδα του ΕΚΑΒ, με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα σε κωματώδη κατάσταση.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο 16χρονος «υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα 13/12/22 παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ.».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 16χρονου

Την «θλίψη και την οργή» του για τον θάνατο του 16χρονου, που πυροβολήθηκε από αστυνομικό εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η αστυνομική αυθαιρεσία οξύνεται με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου – Μητσοτάκη».

«Η τραγική εξέλιξη στην υπόθεση του Κώστα Φραγκούλη προκαλεί θλίψη και οργή. Θλίψη γιατί ένα παιδί 16 χρονών έχασε τη ζωή του, οργή γιατί αυτό συνέβη από σφαίρα αστυνομικού. Μια σφαίρα στο κεφάλι για παράβαση 20 ευρώ. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, στην Ελλάδα της διαφθοράς και της παρακμής η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή. Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου – Μητσοτάκη οξύνεται. Η αίσθηση αδικίας και ανασφάλειας πνίγει τους πολίτες» ανέφερε συγκεκριμένα το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ