Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Δεν είναι στις προθέσεις μας η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Θα είμαστε συνεπείς. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ώρα που εντείνεται η πολιτική πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η συζήτηση με τις τράπεζες είναι σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν το περιθώριο να συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Αναφορικά με τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο επεσήμανεπως ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει για τη συμμετοχή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος ή πολύ κοντά στο τέλος της τετραετίας. «Θα είμαστε συνεπείς. Θα γίνουν το 2023, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην αντίληψη ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη». Παράλληλα σημείωσε ότι η δικαιοσύνη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει καμία σκιά και πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει και εξακολουθεί να εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Σε ερώτηση για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο η δικαστική έρευνα δεν έχει αποτέλεσμα, αναρωτήθηκε ποιος προσδιορίζει πόσο μπορεί και πρέπει να κρατήσει μια έρευνα και τόνισε πως η δικαιοσύνη αξίζει της εμπιστοσύνης όλων μας και είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τα περί παρακολουθήσεων των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως έχει απαντήσει. Επανέλαβε επίσης μετά από σχετική ερώτηση ότι η Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά και πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά στην καθολική απαγόρευσή τους.

Ερωτήσεις αν ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει ή μπορεί να μην γίνει λόγω εκλογών, απάντησε ότι ο προγραμματισμός ακολουθείται κανονικά.

Ερωτηθείς αν γίνονται συνεννοήσεις με το βρετανικό μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε πως βασική επιδίωξη είναι η επανένωσή τους και πως η κυβέρνηση έκανε και εξακολουθεί να κάνει συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά. «Απέχουμε πολύ από τα έχουμε ανακοινώσεις και συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό με τον πυροβολισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και σε ερώτηση αν η ζωή αξίζει 20 ευρώ καύσιμα, απάντησε πως «η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα« και πως θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ανάφερε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τη διοίκηση της δομής ως όφειλε αξιοποιώντας νόμο που η ίδια ψήφισε το καλοκαίρι προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής για τα παιδιά που διαβιούν εκεί και να διευκολυνθεί το έργο των αρχών όσον αφορά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σχετικά με τη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας δήλωσε πως η κυβέρνηση προσδοκά αποφάσεις που να έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στην κατεύθυνση των προτάσεων που η ελληνική κυβέρνηση πρώτη μαζί με άλλες έχει εδώ και μήνες καταθέσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ