Skip to main content

«Μην πανικοβάλλεστε» λέει ο Μακρόν στους Γάλλους για τις διακοπές ρεύματος

Η Γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ακόμα και οργανωμένες διακοπές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Γαλλία ανησυχία προκαλούν στον πληθυσμό εδώ και μέρες τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου για πιθανές ωριαίες διακοπές ρεύματος το χειμώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι διακοπές θα αφορούν ταυτόχρονα περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους και συμπεριλαμβάνουν ακόμα και σχολεία. Στο ζήτημα πήρε θέση τώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Οχι στον πανικό» είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να καθησυχάσει τους Γάλλους για τις πιθανές διακοπές ρεύματος, για τις οποίες προετοιμάζεται ενεργά η γαλλική EDF.

Εξαιρέσεις για σχολεία ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Με το που επέστρεψε από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε με συνεντεύξεις και δηλώσεις να εκτονώσει τη νέα κρίση για την ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, που έχει αρχίσει να φουσκώνει με απεργίες και διαδηλώσεις. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε», εξήγησε χθες, «είναι εντελώς φυσιολογικό να προετοιμάζεται η κυβέρνηση για μια ακραία κατάσταση, γιατί τα χρόνια μας έχουν δείξει ότι μερικές φορές μπορεί να συμβεί το αδιανόητο», υπογράμμισε.

Η λέξη «πανικός» από τα προεδρικά χείλη τελικά, δεν δείχνει ωστόσο να καθησύχασε τους Γάλλους. Με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις από τις διακοπές ρεύματος για το 40% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, οι πυροσβέστες. Το υπόλοιπο 60% άρχισε ήδη να ανησυχεί και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Πρώτοι για παράδειγμα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών που ζητούν εξαίρεση για τα σχολεία, το ίδιο και ορισμένοι αγρότες. Οι δε οδηγοί σκέπτονται ότι θα επικρατήσει πανικός στους δρόμους εάν κοπεί το ρεύμα στους σηματοδότες.

Πηγή: Deutche Welle