Skip to main content

Μ. Παγώνη: «Μάχη» με 3 ιούς από μέσα Δεκεμβρίου – Απαραίτητο το εμβόλιο της γρίπης

Η μεγάλη έξαρση θα είναι μετά τις 15 - 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Μ. Παγώνη.

Για την μεγάλη έξαρση του ιού της γρίπης που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα, μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι η έξαρση θα είναι μεγάλη μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς θα έχουμε να παλέψουμε με τρεις ιούς, της γρίπης, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό αλλά και τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως  «το θέμα της γρίπης έχει αρχίσει και μας προβληματίζει από το καλοκαίρι και θυμόσαστε ότι είχαμε κάποια κρούσματα το καλοκαίρι και μετά σιγά – σιγά σταδιακά μέχρι και τώρα έχουμε αρκετά μεγάλη αύξηση. Βεβαίως τα δύο χρόνια φορούσαμε τη μάσκα και ήταν λογικό η γρίπη να ήταν σε ύφεση και να μην είχαμε πολλά κρούσματα. Τώρα δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μάσκες δεν υπάρχουν στην ουσία, έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ και τα μηνύματα από το εξωτερικό πρώτα που εκεί έχει αλλάξει ο καιρός και τα πράγματα είναι διαφορετικά».

«Γι’ αυτό λοιπόν εμείς εδώ θα πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αμελήσει, γιατί η έξαρση η μεγάλη θα είναι μετά τις 15 – 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τότε έχουμε την έξαρση της γρίπης. Έχουμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που ιδιαίτερα για τα μικρά παιδάκια ενός και δύο έτους και για τους πολύ μεγάλους, γιατί τα παιδάκια μεταφέρουν στο σπίτι τους ιούς αυτούς», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι μήνες ιώσεων και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπόλοιπες ιώσεις. Και βέβαια εδώ παρών είναι ο κορωνοϊός, η νόσος Covid 19. Λέμε στον κόσμο -όλοι οι συνάδελφοι- ότι πρέπει οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και οι κάτω των 60 όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή έχουμε στην ουσία τρεις ιούς που προσπαθούμε να τους παλέψουμε από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό οι συστάσεις είναι οι εμβολιασμοί», συμπλήρωσε.

Επέστησε την προσοχή των πολιτών στα θέματα υγιεινής λέγοντας πως «Προσοχή με το πλύσιμο των χεριών, με τις αποστάσεις, με όλα αυτά που πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις γιορτές, γιατί θα πάμε σε πολυκαταστήματα, θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, θα αλλάξει ο καιρός, άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Και νομίζω ότι εάν κάνουμε όλα αυτά θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Ήδη έχουμε μία αύξηση γύρω στο 14% στα κρούσματα, στις απλές κλίνες Covid και δεν θέλουμε να πιεστεί περισσότερο τις επόμενες μέρες».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες.

«Εμείς έχουμε γύρω στο 10 με 14% αύξηση. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και να πω και κάτι άλλο δεν μπορούμε συνέχεια να λέμε μέτρα, μέτρα έχει βαρεθεί ο κόσμος. Ξέρει ο καθένας μας μετά από δυόμισι χρόνια εμπειρίας πού πρέπει να βγάλει τη μάσκα από την τσάντα του και να τη φορέσει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω και πότε πρέπει να πλένει τα χέρια του. Είναι τα απλά πράγματα που πια τα είπαμε δύο χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.