Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια απρόσμενα σκληρή αλλαγή της διάθεσης αναζητά τη συνέχειά της αβέβαια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η δυναμική χθες αντιστοιχούσε σε καταστάσεις κατά τις οποίες ο ένας θεσμικός κοιτάζει τις κινήσεις του άλλου και παρασύρεται σε πωλήσεις, χωρίς να τις σκέφτεται.

Τα διεθνή

·        Οι μετοχές των μικροτσίπ πιέστηκαν επίμονα  σήμερα  Πέμπτη 17/11, οδηγώντας τους περισσότερους  μετοχικούς ασιατικούς δείκτες χαμηλότερα, μετά από αρνητικά μηνύματα από τη Micron Technology στη διάρκεια της νύχτας για υπερβολικά αποθέματα και υποτονική ζήτηση.

·        Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε 1,5% ενώ ο S&P 500 έχασε 0,8%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  S&P 500 έδειξαν μικρή ανάπαυλα, καθώς διαπραγματεύονται σταθερά.

·        Οι αγορές χρήματος δίνουν επί του παρόντος 93% πιθανότητες ότι η Fed θα ψαλιδίσει την αύξηση των επιτοκίων στη μισή μονάδα στις 14 Δεκεμβρίου, με μόλις 7% πιθανότητα για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης. Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να βλέπουν το τερματικό επιτόκιο κοντά στο 5% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, από το τρέχον επιτόκιο του 3,75-4%.

·        Το δολάριο ΗΠΑ ανέκαμψε μετά από τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η Federal Reserve ήταν απίθανο να χαλαρώσει στη μάχη με τον πληθωρισμό.

·        Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, με την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων των ΗΠΑ να παραμένει βαθιά ανεστραμμένη στις συναλλαγές του Τόκιο και να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για ύφεση.

Η Αθήνα

Η δυναμική χθες αντιστοιχούσε σε καταστάσεις κατά τις οποίες ο ένας θεσμικός κοιτάζει τις κινήσεις του άλλου και παρασύρεται σε πωλήσεις, χωρίς να τις σκέφτεται. Γιατί κυριεύεται από τον φόβο να μην μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι.

Από τις προσδοκίες και τα στοιχήματα των traders για κίνηση προς τις 950 μονάδες η χθεσινή συνεδρίαση προκάλεσε τη ριζική ανατροπή και το ζητούμενο πλέον είναι το βάθος των ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων που οδήγησαν την κάθοδο, ώστε να υπολογιστεί  ανά μετοχή ο πιθανός πυθμένας. Οι πιέσεις δυνάμωσαν μετά τις 14:00 και η αναζήτηση του κατώτερου ημέρας ήταν  ως τις 16:50 με τιμή 883,3 μονάδες. Πάλι οι κινήσεις στις δημοπρασίες με τζίρο πάνω από τα 27 εκατ. ανέβασαν αποτιμήσεις και δείκτες. Η δε αξία πακέτων πέρασε τα 20 εκατ. και ήταν από στοχευόμενες κινήσεις  όπως συμβαίνει τελευταία.

Επίσης αυτής της καθόδου τα δώρα απόλαυσαν οι  traders των παραγώγων και οι κινήσεις στο stock repo υπογραμμίζουν την παρουσία κυνηγών κέρδους από κάθε πηγή αρκεί να έρχονται γρήγορα.

Πιέσεις ασκήθηκαν με το καλημέρα στα χρηματιστήρια του ευρώ. Επηρέασαν αποφασιστικά τις επιλογές των θεσμικών στην Αθηναϊκή αγορά που άνοιξε μετά από 30 λεπτά. Η κατακόρυφη πτώση από το άνοιγμα, που ήταν κοντά στο κλείσιμο της Τρίτης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, έδωσε αφορμή για αντίστοιχη πορεία στην Αθήνα. Και μάλιστα με όγκους που δεν διέφεραν αισθητά από αυτούς που έδωσαν την υπέρβαση των 900 μονάδων.  Με τις αγορές διεθνώς να ηρεμούν, διατηρώντας μέτριες απώλειες,  ο ΓΔ φάνηκε πως θεωρήθηκε αρκετό να περάσει οριακά κάτω  από τις 895 μονάδες (-1,00%) στις 11:11 και να αντιδράσει ελαφρά μετά. Έτσι με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης  ο ΓΔ ήταν στις 897,25 μονάδες (-0,73%) και ο τζίρος ξεπέρασε τα 10,5 εκατ. ευρώ με πακέτα κοντά στο 1,5 εκατ. για ΟΤΕ ΟΠΑΠ και ΒΙΟΣΚ. Τα σύννεφα δεν έλεγαν να φύγουν και οι ανοδικές μετοχές στο ταμπλό ήταν 20 με τις καθοδικές 50. Ήταν η μέρα που η μετακύληση θέσεων στα παράγωγα λόγω εκπνοής θα γινόταν με μικρότερο κόστος.

Αυτό που έγινε στην εξέλιξη των συναλλαγών ήταν μια διαρκής αναζήτηση πυθμένα για τις μετοχικές αξίες που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς. Από τις 890 μονάδες στις 14:00, οι πιέσεις ως τις 16:50 τον είχαν οδηγήσει στις 883,3 . Οδηγοί στην πτώση  δεν υπήρξαν κατά την εκτίμησή μας. Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε κάτω από ποιες εκτιμήσεις και από ποιες συνεννοήσεις μια ομάδα θεσμικών ξεφόρτωνε, λες και δεν υπάρχει αύριο για την Αθηναϊκή αγορά. Αυτό όμως που μας θύμισε Μακάρι να υπάρχει σε αυτή την ερμηνεία ποσοστό αληθείας. Κάτι που θα φανεί σύντομα.

Το μέγεθος των απωλειών και η γενίκευση των πιέσεων έχει προκαλέσει έκπληξη στους ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις για τις αγορές και την Αθηναϊκή που είχαν προκύψει από το βράδυ της προηγούμενης  είχαν κατά νου την πυρηνική απειλή μετά τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία. Προέβλεπαν φυγή από το ρίσκο ενώ το πρωί ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε πως οι ρουκέτες ήταν ρωσικής προέλευσης αλλά από την τροχιά τους αποκαλύφθηκε πως εκτοξεύτηκαν από την αεράμυνα της Ουκρανίας. Παρά ταύτα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν την ευχάριστη αυτή εξέλιξη.

Σαφέστερη στις εκτιμήσεις το πρωί η Eurobank Eq.: “Περιμένουμε πως το πρόσφατο θετικό momentum της Αγοράς θα διακοπεί, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών ανησυχιών, από τον πύραυλο που χτύπησε την Πολωνία”.

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Το συμβάν στην Πολωνία, δημιούργησε ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου. Προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι ξεκάθαρο επί του θέματος, κάτι που ενδέχεται να διερευνηθεί τις επόμενες ώρες. Στο δια ταύτα, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα για 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με στήριξη και από την απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου, που έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών. Ήτοι, μια διόρθωση τιμών είναι φυσιολογική και ενδεχομένως να δώσει το ‘πάτημα’ για μια ανοδική προσπάθεια προς την περιοχή των 950 μονάδων ΓΔΧΑ, με την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό”.