Skip to main content

PKK: Αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

REUTERS/Dilara Senkaya

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το PKK για την επίθεση.

H ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αρνείται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε.

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ’ αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την κουρδική ομάδα για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα που συνελήφθη για τη βομβιστική επίθεση ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε από την ένοπλη ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανέφερε ότι η συλληφθείσα Αχλάμ Αλμπασίρ, που φέρεται να είναι η δράστις του μακελειού είναι υπήκοος Συρίας και εκπαιδεύτηκε από την τρομοκρατική οργάνωση του PKK και της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας PYD/YPG.  Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» (PKK) και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία».

Το PKK, με ομάδες που συνδέονται μαζί του, έχει διαπράξει στο παρελθόν επιθέσεις σε ολόκληρη την Τουρκία. Από το 1984 διεξάγει πόλεμο κατά του τουρκικού κράτους. Η ομάδα πλέον δρα κυρίως από βάσεις πέρα ​​από τα σύνορα, στο Ιράκ και τη Συρία.

naftemporiki.gr