Skip to main content

Ειδικό Δικαστήριο: Κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής

EUROKINISI

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς τον επισκέφτηκε στο γραφείο του για να τον ενημερώσει ότι η Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο.

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταυρού Κοντονή, συνεχίστηκε η δίκη στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς τον επισκέφτηκε στο γραφείο του για να τον ενημερώσει ότι η Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο.

«Μου ανέφερε μεγάλο αριθμό γιατρών που συνταγογραφούσαν παράνομα. Μία μέρα μετά με ενημέρωσαν για την παραίτησή της. Διάβασα την ανακοίνωσή της κι έμεινα ενεός», είπε ο κ. Κοντονής.

Πρόεδρος: Καταλάβατε να φωτογραφίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Στ.Κοντονής: Το μυαλό μου πήγε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Eίπα πώς είναι δυνατόν η οικονομική ολιγαρχία να πιέζει εισαγγελείς, αυτά σκεφτόμουν τότε, τώρα άλλα σκέφτομαι, δεν θα σας φανούν χρήσιμα.
Αναμένοντας να πάω στη Βουλή μου έστειλε μήνυμα η Ελένη Ράικου και μου έγραψε: Δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τόσους μήνες. Αυτό με ξένισε. Η κ. Ράικου αντί να στείλει μήνυμα στον υπουργό, είχε την υποχρέωση , να κατονομάσει ποιοί κρατικοί παράγοντες και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στο έργο της.

Πρόεδρος: Αναφερόμενη στα παράκεντρα εξουσίας η κ. Ράικου, μήπως εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο;
Στ.Κοντονής. Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο. Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης είχε στόχο τη συγκάλυψη, γνωρίζετε ότι έχω αποχωρήσει από καιρό και οι σχέσεις μου δεν είναι καλές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ για συγκάλυψη.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ακόμη ότι πέραν των γιατρών, θεωρούσε ότι μπορεί και κάποιος πολιτικός με τις τιμολογήσεις να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, αλλά όταν είδε το φάκελο με τους δέκα πολιτικούς «σκοτείνιασε ο νους του».

Αναφερόμενος στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατέθεσε:  «Οσα είχαν λεχθεί για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση» και πρόσθεσε:

«Ηταν φανερό ότι από τους γιατρούς προερχόταν το σκάνδαλο Νοβάρτις, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βέβαια στη τιμολόγηση των φαρμάκων,να εμπλεκόταν κάποιος πολιτικός. Όμως, ξεπερνούσε κάθε φαντασία αυτό που έγινε με τα δέκα πολιτικά.

Εισαγγελέας: Γιατί το λέτε αυτό;

Στ.Κοντονής: Διότι περιλάμβαναν τους πάντες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και λοιπά.
Οταν ήρθε ο φάκελος είχε σκοτεινάσει ο νούς μου, που είδα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Είχα επιφυλάξεις και για τους μάρτυρες. Πρότεινα να σταλεί ο φάκελος στη δικαιοσύνη, όπως και έγινε.

Ο κ. Κοντονής, κατέθεσε ακόμη ότι η κ.Ραικου  Σταύρος Κοντονής, «όφειλε να μείνει στη θέση της και να κάνει τη δουλειά της. Δεν είναι για τους δικαστές να εκδίδουν δελτία Τύπου. Αν με είχε ενημερώσει για την παραίτησή της, μπορούσα και θα το έκανα, να απευθυνθώ στον τότε πρωθυπουργό. Και εκείνος θα έπαιρνε τα μέτρα του. Αν οι αποφάσεις του δεν ήταν στο πνεύμα το δικό μου θα έπραττα τα δέοντα”.