Skip to main content

Φωκίδα: Ένας νεκρός από αποκόλληση βράχου σε στοά μεταλλείου βωξίτη

Ένας εργαζόμενος νεκρός κι άλλοι δύο εγκλωβισμένοι μέσα σε στοά, που τελικά εντοπίστηκαν σώοι, είναι ο απολογισμός εργατικού δυστυχήματος το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική στοά των μεταλλείων βωξίτη στη Βάργιανη Φωκίδας, στο 51ο χλμ Λαμίας-Άμφισσας. Το θύμα ήταν 40χρονος μηχανικός από τη Λαμία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φωκίδας, Ευάγγελο Τσιορλίδα, «ένας μεγάλος βράχος, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπεσε και καταπλάκωσε ένα 4Χ4 της εταιρείας Imerys με το οποίο κινούνταν ο 40χρονος που καταπλακώθηκε, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο της στοάς».

Ο ίδιος σημείωσε πως πυροσβέστες και εργαζόμενοι των μεταλλείων «έδωσαν μάχη για άλλα τρία άτομα που δεν μπορούσαν να εξέλθουν από τη στοά. «Απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους» ανέφερε.

H ανάσυρση του άτυχου άνδρα από το όχημα ολοκληρώθηκε και η σορός του παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Στο σημείο βρέθηκαν 14 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και 26 πυροσβέστες από την Άμφισσα με 8 οχήματα.

Η εταιρεία: Προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων

Σε ανακοίνωσή της νωρίς το απόγευμα, η εταιρεία «Imerys Βωξίτες» αναφέρει πως «σε σχέση με το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα μεταξύ 11.30 π.μ και 12.00 π.μ στo μεταλλείο Καμάρα στη Φωκίδα, το οποίο οδήγησε στον τραγικό θάνατο ενός εργαζομένου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Imerys ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο ασφαλείας και έκτακτων αναγκών και ειδοποίησε άμεσα όλες τις αρμόδιες Αρχές. Στο χώρο επιχείρησαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοί μας είναι ασφαλείς.

Η εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητες της μέχρι νεωτέρας και η προσοχή μας επικεντρώνεται στα αίτια του ατυχήματος σε απόλυτη συνεργασία με τις Αρχές. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια του θανόντος και η προτεραιότητά μας είναι να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση αμέσως μόλις υπάρχουν επίσημα στοιχεία».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ίδια στοά, η οποία ονομάζεται από τους εργαζόμενους και «Καμόρα», πριν 19 χρόνια, το 2003, είχε σημειωθεί και πάλι κατάρρευση και είχαν σκοτωθεί εργαζόμενοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ