Skip to main content

Novartis: Απαλλάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος από την κατηγορία δωροληψίας

Ανδρέας Λοβέρδος

Aπαλλάσσεται με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας από την κατηγορία της δωροληψίας ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis. Με το απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Λοβέρδο κλείνει και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό έρευνα από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Οι δικαστές του Συμβουλίου έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Κάψου η οποία επίσης είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου. Στο απαλλακτικό βούλευμα επισημαίνεται  ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για να αποδοθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας που εφέρετο να έχει τελεστεί το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως  17.5.2012.

Επιπλέον αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδρέα Λοβέρδου για υπερτιμολόγηση  των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη  ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.
 
Για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες  «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι δικαστές αναφέρουν ότι ήταν αόριστες, αφού δεν παρέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις της δωροληψίας για την οποία επίσης δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Επιπλέον οι δικαστές του Συμβουλίου σημειώνουν ότι οι δύο προαστατευόμενοι μάρτυρες δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι στην καταγγελόμενη συμπεριφορά.

naftemporiki.gr