Skip to main content

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την δημοκρατία; (γράφημα)

Η υγειονομική κρίση αποτέλεσε σημαντική δοκιμασία για το δημοκρατικό πολίτευμα το 2020. Και ο κορωνοϊός τις περισσότερες φορές βγήκε νικητής, αναφέρει η gzeromedia.

Ο δείκτης δημοκρατίας στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας ανά τον κόσμο, μειώθηκε πέρυσι κατά μέσο όρο 0,07 πόντους, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε να καταρτίζεται για πρώτη φορά ο δείκτης το 2006.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας ευθύνονται εν μέρει για την «δημοκρατική βουτιά», Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τελικά η δημοκρατία «νοσεί»  στην πλειονότητα των χωρών και ανεξάρτητα από το πόσο καλά διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Ρίχνοντας μια ματιά στην απόδοση της δημοκρατίας το 2020 στις δέκα χώρες που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την πανδημία και στις δέκα χώρες που απέτυχαν να την ελέγξουν,  σύμφωνα  το Ινστιτούτο Lowy,  διαπιστώνεται ότι οι εννιά από τις δέκα χώρες που πήραν καλούς βαθμούς σημείωσαν αρνητική αλλαγή στον δημοκρατικό θεσμό.

Παρόμοια είναι η εικόνα από τις δέκα χώρες με τους χαμηλότερους βαθμούς στην διαχείριση της πανδημίας, όπου οι επτά από τις δέκα κατέγραψαν αρνητική αλλαγή στη δημοκρατία.

naftemporiki.gr