Skip to main content

Ακιντζί για Κυπριακό: Πολιτική ισότητα ή συνομοσπονδία

Έτοιμος να ακούσει τις απόψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, καθώς και άλλες ιδέες και να τις συζητήσει με ειλικρίνεια, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας με ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η πολιτική ισότητα αλλά και η εκ περιτροπής προεδρία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πριν την άτυπη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη αύριο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η προσδοκία του από την αυριανή συνάντηση είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των πολιτειών, προσθέτοντας ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο του ανέφερε γι’ αυτή την προσδοκία και ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος για τη συνάντηση.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την άποψή του για αυτό το θέμα και τις προτάσεις του όσο και άλλες ιδέες αν υπάρχουν, να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια», ανέφερε.
 
Ο Ακιντζί είπε ότι η συνάντηση που θα έχουν με τον κ. Αναστασιάδη δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται εδώ και χρόνια.

«Ήταν ανέκαθεν θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ένα μοντέλο ομοσπονδίας το οποίο να επικεντρώνεται στις αρμοδιότητες των δύο πολιτειών. Η προσπάθεια για περισσότερες αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνησης αντί στις συνιστώσες πολιτείες ήταν παραδοσιακή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν τώρα έρθουν σε μια θέση που είναι πιο κοντά σε αυτό που εμείς θέλουμε, εμείς δεν τίθεται θέμα να είμαστε κλειστοί σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι εάν στη συνάντηση η στάση του κ. Αναστασιάδη είναι καθαρή, η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να βοηθήσει για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών. 

«Η Λουτ συνεχίζει την εργασία για τη δημιουργία όρων αναφοράς ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων σε κοινό επίπεδο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι αποτέλεσμα θα προκύψει από αυτή την εργασία και δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει ένα τέτοιο κοινό έγγραφο λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο. Επειδή υπάρχουν κάποιες εκλογές που δεν έχουν σχέση με μας. Για παράδειγμα τον Μάιο είναι οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν γενικές εκλογές που πιθανότατα να ενωθούν με αυτές τις εκλογές, στην Τουρκία υπάρχουν δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Εάν η εργασία της κ. Λουτ για αναζήτηση κοινού εδάφους καταλήξει θετικά, εκτιμούμε εάν διασφαλιστεί συμφωνία για ένα κοινό κείμενο ως σημείο έναρξης, η πιο κοντινή ημερομηνία είναι ο Ιούνιος», επεσήμανε.

Ο Ακιντζί επεσήμανε πως για να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει πρόθεση. «Εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά ξέρουμε τι θέλουμε. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα σε διάφορες πλευρές προκαλεί σύγχυση. Για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κοινό έγγραφο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τι λύση θέλει να δει στην Κύπρο;» διερωτήθηκε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με πιο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία, και πως βασικές αρχές είναι και η διαβίωση μέσα σε καθεστώς ελευθερίας καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας.
 
Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι πλέον αποδεκτό και από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους οι διαπραγματεύσεις, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι παρόμοιες θέσεις υπάρχουν και στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Ακιντζί είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αποκλείσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια λεκάνη συνεργασίας αντί σε πεδίο διαμάχης θα είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ