Skip to main content

Συρία: Σχολεία και νοσοκομεία στην Ιντλίμπ στο στόχαστρο των δυνάμεων του Άσαντ

Σχολεία και νοσοκομεία περιλαμβάνονται στις «βάρβαρες» αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άμαχοι, εκ των οποίων εννέα παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσνατ διεξάγουν μία σκληρή μάχη για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου εδάφους που ελέγχεται ακόμη από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απελπιστικές συνθήκες στην περιοχή. Ο Ράμι Αμπντλ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι οι επιδρομές έχουν στόχο τόσο στην κεντρική πόλη – που ονομάζεται επίσης Ιντλίμπ – όσο και στις γύρω περιοχές.

Ένας μαθητής και τρεις δάσκαλοι, καθώς και δύο ακόμη περιλαμβάνονται στα τελευταία θύματα στην Ιντλίμπ, ενώ τουλάχιστον έξι παιδιά ήταν μεταξύ των 10 πολιτών που σκοτώθηκαν στο Μααράτ Μισρίν, μια πόλη βόρεια της Ιντλίμπ. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας μητέρας και των δύο παιδιών της, πέθαναν στο Μπίνις, βορειοανατολικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CNN International, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία «παραμένει πολύ κρίσιμη».

Ο Καλίν αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσουν οι επιθέσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν την επαρχία του Ιντλίμπ στη βοειοδυτική Συρία σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις. Ωστόσο, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν παραβιάσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός προκαλώντας συχνές επιθέσεις στο έδαφος.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να υπάρξει επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός και προειδοποίησε ότι εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, θα αναλάβει στρατιωτική δράση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ