Skip to main content

Ν. Καπραβέλος: Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά – Πρόκειται περί νέου ιού

«Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Πρόκειται περί νέου ιού. Μολύνει και αυτούς που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα και τώρα είμαστε στην πρώτη φάση του»,  δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.  

Οι ενισχυτικές δόσεις προφυλάσσουν

Σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις που θα κληθούμε να λάβουμε από Σεπτέμβρη, ανέφερε ότι «η τρίτη και η τέταρτη δόση εμβολίων καθυστερεί πολύ σε υψηλού κινδύνου πολίτες», επισημαίνοντας ότι προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση.

Όσον αφορά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ιού και των νέων παραλλαγών του, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι οι γιατροί περιμένουν τα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον: «Ο στόχος να μην νοσήσουμε βαριά και να μη χάσουμε τη ζωή μας εκπληρώνεται με τις ενισχυτικές δόσεις», σημείωσε. 

Όπως διευκρίνισε επίσης, «στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή δεν αισθανόμαστε την πίεση» εξηγώντας ότι «δεν βλέπουμε βαριές πνευμονιές, όπως συνέβαινε με την παραλλαγή Δέλτα». Και όπως είπε, «το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς και θα φέρει πίεση στο σύστημα υγείας».

Πιο νωρίς το έκτο κύμα

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε και στην κατάργηση της μάσκας τονίζοντας ότι είναι μεγάλο λάθος η κατάργησή της. «Φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε σοβαρά και ιδίως ενόψει της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει στο τέλος. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια μέτρα», υπογράμμισε. 

Μάλιστα είπε πως «Δεν περιμένουμε την έκρηξη της πανδημίας για να πάρουμε μέτρα. Είναι λάθος. Η πανδημία είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο. Μέτρα παίρνουμε νωρίτερα. Το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς σε σχέση με την Δέλτα που είχε ξεκινήσει τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου». 

Τέλος ανέφερε ότι «Η Ο5 πάλι θα επηρεάσει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», ενώ εξήγησε ότι οι μάσκες προστατεύουν από το θάνατο και θα πρέπει να γίνουν πάλι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους.