Skip to main content

Δίκη Λιγνάδη: Κατέθεσε ο πρώτος που είχε καταγγείλει τον σκηνοθέτη για σεξουαλική κακοποίηση

Τρομοκρατημένος και ξεσπώντας σε κλάματα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Νίκος Σ., ο πρώτος που είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση, περιέγραψε τα όσα φέρεται να υπέστη στο σπίτι του σκηνοθέτη τον Σεπτέμβριο του 2005.

Η κατάθεσή του ενώπιον των δικαστικών αρχών τον Φεβρουάριο του 2021, είχε ανοίξει το κουβάρι των αποκαλύψεων και είχε οδηγήσει τον σκηνοθέτη στην παραίτηση από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…», είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι γνώρισε τον Λιγνάδη μέσω της θείας του και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει όταν έμαθε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός.

Η βραδιά του βιασμού

«Θα μου έδινε έναν μονόλογο για να διαβάσω. Πήγα στο σπίτι του. Μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε ‘πάω να ντυθώ’ δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει», είπε ταραγμένος ο μάρτυρας και πρόσθεσε:

«Μου ζήτησε, για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο, να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. ‘Σου είναι τόσο δύσκολο;’, με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινήσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό… Ήμουν 19 ετών. Μου λέει ‘κατέβασε το παντελόνι σου’, το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω ‘σταμάτα, σταμάτα’. Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι, ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα ‘σταμάτα πονάω’, φώναζε δυνατά ‘χαλάρωσε, ηρέμησε’».

Σε αυτό το σημείο, ο μάρτυρας διακόπτει την κατάθεσή του εξαιτίας των λυγμών που τον πνίγουν. Ζητεί  συγγνώμη από τους δικαστές και συνεχίζει την κατάθεσή του.

«Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Εκείνος εκνευρίστηκε….», είπε ο Νίκος Σ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τον ανάγκασε να έρθει σε στενή επαφή με τον νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη.

«Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα».

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε «φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα» και να διαβάζω τον μονόλογο.

Θέλουμε μία δίκαιη δίκη

Κατά την κατάθεσή του, ο Νίκος Σ. κάποια στιγμή καταφέρθηκε σε βάρος του Αλέξη Κούγια λέγοντας:

«Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μας βιάζει κάθε μέρα. Μας βρίζει. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά. Ο κος Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το μπούλινγκ».