Skip to main content

Θ. Πλεύρης: Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες στα πλοία- Αν χρειαστεί, θα επανέλθουν ορισμένα μέτρα

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το θέμα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το οποίο παραμένει ακόμα ανοιχτό. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση της στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Δείτε εδώ ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλοίων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως πρόκεται για ιδιαίτερη κατάσταση. «Από τη μία πλευρά έχουμε τα αεροπλάνα που υπάρχει και ευρωπαϊκή οδηγία, επειδή υπάρχουν τα φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα, αλλά είναι και αριθμημένες οι θέσεις. Και από την άλλη πλευρά λέμε ότι όπου υπάρχει αριθμημένη θέση και ξέρουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο που θα μπει δε χρειάζεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας, όμως στους χώρους που δεν υπάρχουν ελεγχόμενες θέσεις όπως στα αστικού τύπου χρειάζεται η μάσκα. Τα πλοία είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, γιατί έχουν και εξωτερικούς χώρους, οι μέσα χώροι έχουν χώρο που μετακινείται, δεν είναι σταθερή η θέση, θα αποφασίσει η Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Mega. 

Σχολιάζοντας έπειτα χθεσινά δημοσιεύματα που προσπάθησαν, όπως εξήγησε, να συνδέσουν το αν θα γίνει τέταρτη δόση με τυχόν παραγγελίες εμβολίων, ο υπουργός Υγείας τα χαρακτήρισε «άστοχα και ψευδή». «Τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί από τον Μάιο του 2021 με κεντρική Ευρωπαϊκή συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε παραγγελία για όλες τις χώρες, βάσει πληθυσμού. Εμείς τώρα ως κράτη-μέλη δεν παραγγέλνουμε επιπλέον εμβόλια, αλλά βάσει αυτής της συμφωνίας παίρνουμε εμβόλια που τα έχουμε παραγγείλει στο σύνολό τους, απλώς επιλέγουμε πότε θα έρθουν», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο.

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν το εμβόλιο που θα δοθεί τον Σεπτέμβριο θα αφορά το γενικό πληθυσμό, ή στοχευμένες ομάδες. «Η κατεύθυνση είναι ότι θα χρειαστεί εμβολιασμός σε ευάλωτο κόσμο και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί σε όλο τον πληθυσμό», ανέφερε. Πάντως το εμβόλιο θα είναι και το τροποποιημένο (καθώς τα εμβόλια τροποποιούνται συνεχώς βάσει των μεταλλάξεων) και θα επαναλαμβάνεται, όπως επαναλαμβάνεται το εμβόλιο της γρίπης. 

Αναφερόμενος στη συχνότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ένα εμβόλιο που γίνεται εποχικό μία φορά το χρόνο. «Δεν ξέρουμε αν τον Σεπτέμβριο οι εταιρείες θα είναι έτοιμες για αυτό. Για αυτό το λόγο είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε αυτά που λέμε», διευκρίνισε. 

«Η πανδημία δεν έχει δυναμική τους θερινούς μήνες»

Η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες δεν έχει δυναμική, υποστήριξε επίσης ο κ. Πλεύρης διαβεβαιώνοντας πως αν χρειαστεί θα επανέλθουν ορισμένα μέτρα. «Μακάρι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ενδεχομένως ο χειμώνας να έχει δυσκολίες, να έχει έξαρση και να χρειαστεί να έχουμε παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

«Πέρσι το καλοκαίρι υπήρξε η ιδιαιτερότητα ότι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Που ήταν και η πιο φονική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Δεν μπορούσε κάποιος να προβλέψει. Δεν φαίνεται, αυτή τη στιγμή. Αυτό λένε οι επιστήμονες.  Άρα όταν λέμε ότι η πανδημία είναι σε φθίνουσα κατάσταση δε σημαίνει ότι δε θα βγάζει κρούσματα το χειμώνα, αλλά αυτά τα κρούσματα δε θα μας οδηγούν στους 700 και 800 διασωληνωμένους», πρόσθεσε.