Skip to main content

Τέλος στις μάσκες από 1ης Ιουνίου

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Δύσκολη εξίσωση η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία και ειδικά η άρση των κανόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Στην Ελλάδα, σε πλήρη άρση του μέτρου της μάσκας προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ενώ υποχρεωτική θα παραμείνει σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και ΜΜΜ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα.

Παρ’ όλες τις συστάσεις για χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, οι πληροφορίες που μας έρχονται από πλευράς υπουργείου Υγείας είναι ότι αναμένεται η πλήρη κατάργησή της από την 1η Ιουνίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εκτίμησε ότι θα παραμείνουν οι μάσκες στα νοσοκομεία, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο ελπίζει ότι σύντομα θα πάψουμε να ζούμε με μάσκες και
θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις για τα αεροπορικά ταξίδια διεθνώς αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας καθίσταται προαιρετική από 16 Μαΐου.

Παρόμοιες  θα είναι οι αποφάσεις και για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Ελλάδας για το θέμα καθώς η μη χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και πλοία έρχεται σε αντιπαράθεση με την υποχρεωτική χρήση στα ΜΜΜ.

Την ίδια στιγμή η έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφει μείωση των δεικτών, με τα νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο να φτάνουν τα 7.593 (Σάββατο 4.324 + Κυριακή 3.269) και οι επαναλοιμώξεις τις 407 προχθές και 294 χθες.

Τα τεστ ήταν 88.074 το Σάββατο και 48.163 την Κυριακή, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 7,5% και το σύνολο των κρουσμάτων στα 3.392.575. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 176 ασθενείς και οι νέες εισαγωγές ήταν χθες μόνο 94. Τέλος, 25 ασθενείς κατέληξαν (15 Σάββατο + 10 Κυριακή), με τους θανάτους να φτάνουν τις 29.547.