Skip to main content

4η δόση εμβολίου: Ανάβει πράσινο για τους άνω των 60 ετών

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, θα προβεί σε σύσταση για τη χορήγηση της 4ης δόσης σε πολίτες άνω των 60 ετών. Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19 και αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η απόφαση. Σημειώνεται ότι η 4η δόση γίνεται με τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna. 

Στην Ελλάδα 4η δόση χορηγείται ήδη σε μεταμοσχευθέντες, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες. 

Ανησυχία για την αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων διασωληνωμένων

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των εμβολιασμένων ασθενών κατά του κορωνοϊού στις ΜΕΘΣύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 εκ των οποίων  213 (58.36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 152 (41.64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και την Κυριακή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 356, οι 210  (58.99%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 146 (41.01%) πλήρως εμβολιασμένοι.  

Όσοι βρέθηκαν στις ΜΕΘ πέρυσι τον Οκτώβριο, αν και είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  καταλάμβαναν ποσοστό  μόνο 10%. Τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στο 20%. Στις αρχές Μαρτίου άγγιξαν το 30% και ξεπέρασαν το 40% στα τέλη Μαρτίου του 2022. 

naftemporiki.gr