Skip to main content

Καλαμάτα: Υπογράφηκε η άδεια για το υδατοδρόμιο

Αδειοδοτήθηκε, με υπογραφές από όλα τα αρμόδια υπουργεία, το υπό δημιουργία υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, που φιλοδοξεί να συνδέσει την πόλη με τη νησιωτική Ελλάδα.

Με την επίσημη ανακοίνωση της σχετικής ΚΥΑ, η διαδικασία μπορεί πλέον να περάσει στο επόμενο στάδιο, της κατασκευής των εγκαταστάσεών του.

Σύμφωνα με τη Hellenic Seaplanes, την εταιρεία που ανέλαβε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει τη σφραγίδα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία από την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης, αλλά και του τωρινού δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, που μαζί με το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας φροντίζουν ώστε τα υδροπλάνα να βρεθούν στο άμεσο μέλλον στον μεσσηνιακό Κόλπο.

Σχεδιασμός του πλάνου πτήσεων με υδροπλάνα

Παράλληλα με την έγκριση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Καλαμάτας, η Hellenic Seaplanes προετοιμάζει το πλάνο πτήσεων που αφορά ταξίδια με τα υδροπλάνα της στη μεσσηνιακή πόλη, αλλά και την πιθανή διασύνδεσή της με νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα, καθώς και γειτονικούς προορισμούς όπως η Πάτρα, η Λίμνη Τάκα, η Κυλλήνη και η Λακωνική Μάνη.

Στόχος είναι η δημιουργία δρομολογίων που θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση οργανωμένες αεροπορικές πτήσεις, ναυλωμένες πτήσεις, αλλά στη συνέχεια και τουριστικού-περιηγητικού χαρακτήρα. Περισσότερες εξελίξεις γύρω από τα πρώτα ταξίδια με υδροπλάνα από και προς την Καλαμάτα αναμένονται  με την εκκίνηση της εγκατάστασης των χερσαίων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.

Σε σχετική δήλωσή του, ο περιφερειάρχης κ. Νίκας επισήμανε πως «η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο. Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίου στην Καλαμάτα δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί για την Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων, καθώς και να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας».

Αμέσως μετά την υπογραφή της άδειας, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε πως «ως δημοτική Αρχή έχουμε κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στη Νότια Ελλάδα και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι που μετά από μία μακρά περίοδο προσπάθειας έχουμε λάβει την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί και εντός του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Καλαμάτα.

Από σήμερα η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων, και σε μία νέα εποχή ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, νέων μεταφορικών υπηρεσιών, καθώς και νέων επιλογών για τους δημότες και επισκέπτες της.

Ο ίδιος ο ιδιώτης που θα αναλάβει να λειτουργεί το υδατοδρόμιο θα έχει και την υποχρέωση να βγάλει και την άδεια λειτουργίας και ελπίζουμε πολύ σύντομα να έρθουν και άλλες άδειες ίδρυσης στη χώρα μας ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο δίκτυο, για να είναι βιώσιμη η λειτουργία των υδροπλάνων στη χώρα μας και η πόλη μας να αποκτήσει ακόμα ένα μεταφορικό μέσο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, σημείωσε πως «έχουμε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο υδατοδρομίων και με τα υδροπλάνα μας να ενώσουμε όλη την Ελλάδα με γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικά συμφέρουσες πτήσεις. Η φιλοδοξία αυτή ενισχύεται σήμερα ακόμα πιο πολύ με την ενημέρωση ότι το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας μπαίνει στο club των αδειοδοτημένων προορισμών και πλέον προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά στην κατασκευή του και στη χάραξη του πλάνου πτήσεων. Με την παρουσία του υδατοδρομίου η Καλαμάτα έχει όλα τα φόντα ώστε να ισχυροποιήσει ακόμα πιο πολύ τη θέση της στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, φιλοξενώντας χιλιάδες τουρίστες αλλά και εξυπηρετώντας καθημερινά τους ντόπιους και τις εμπορικές ενέργειές τους».