Skip to main content

Αϊτή: Αστυνομικοί που διαδήλωναν επιτέθηκαν στο αρχηγείο του στρατού – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς ανάμεσα σε εξοργισμένους αστυνομικούς και στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 10.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ακύρωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, που επρόκειτο να διαρκέσουν ως την Τρίτη. Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ, η κυβέρνηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ ανέφερε ότι κατέγραψε «με ανησυχία» ότι «ο τρόμος βασιλεύει σε ορισμένες αρτηρίες της μητροπολιτικής περιοχής του Πορτ-ο-Πρενς» και πρόσθεσε ότι «για να αποφευχθεί το λουτρό αίματος» αναγκάστηκε να «αποφασίσει να ακυρωθεί το καρναβάλι».

Αστυνομικοί που διαδήλωναν με αιτήματα την καταβολή καλύτερων μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας επιτέθηκαν την Κυριακή στο κτήριο του γενικού επιτελείου στρατού της Αϊτής, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο στρατός έκανε λόγο για «επίθεση» που διαπράχθηκε από «κουκουλοφόρους εφοδιασμένους με πυροβόλα όπλα». «Δεχόμαστε επίθεση», δήλωσε ο στρατηγός Ζοντέλ Λεσάζ. «Δεχόμαστε επίθεση με όπλα κάθε είδους, με αυτόματα τουφέκια, με κοκτέιλ μολότοφ, με δακρυγόνα… Επειδή δεχθήκαμε επίθεση, υπήρξε ανταπόδοση» των πυρών, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται κοντά στην πλατεία Σαμπ ντε Μαρς, μερικά μέτρα από το προεδρικό μέγαρο. Ο στρατός έκανε λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις του. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο, ένας αστυνομικός επίσης έχασε τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η κατάσταση ήταν εμπόλεμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή της Σαμπ ντε Μαρς, με αποκλεισμούς δρόμους και πυρά. «Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δοθεί απολογισμός αυτών των πρωτοφανών βίαιων επεισοδίων» ανέφερε.

Εδώ και μήνες, αστυνομικοί απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και να τους δοθεί δικαίωμα να ιδρύσουν συνδικαλιστικό όργανο που θα εγγυάται τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις με την ιεραρχία τους. Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αστυνομικοί διαδήλωσαν στους δρόμους, απέκλεισαν τμήματα του οδικού δικτύου και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ ανήγγειλε το Σάββατο σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση των οικογενειών αστυνομικών που χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κι ενός ασφαλιστικού ταμείου για τους αστυνομικούς. Από την αρχή της χρονιάς στην Αϊτή καταγράφεται αναζωπύρωση των απαγωγών με σκοπό την απόσπαση λύτρων, αλλά και των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, οι οποίες συχνά εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters