Skip to main content

Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβολεί στον αέρα καθώς οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση

Στον αέρα πυροβόλησε η αστυνομία για να διαλύσει διαδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Νέπιντο, καθώς χιλιάδες αψήφησαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης αντλίες νερού και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά από το πραξικόπημα του στρατού.

Σύμφωνα με το BBC Burmese, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά.

Παράλληλα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.

Την είδηση για τις συλλήψεις επιβεβαίωσαν άλλα δύο μέσα ενημέρωσης.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες, παρά την θέσπιση νέων κανόνων χθες.  Σε ορισμένες πόλεις έχει υιοθετηθεί απαγόρευση μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων και νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τον ηγέτη του στρατού, τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να προειδοποιεί ότι κανείς δεν υπερβαίνει το νόμο.

Ωστόσο, δεν απείλησε άμεσα για τους διαδηλωτές, αν και μια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση της χώρας  μετά την ομιλία του ανέφερε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα» εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι διαδηλωτές στη Μιανμάρ απαιτούν την απελευθέρωση της  Αούνγκ Σαν Σου Κι και των ανώτερων αξιωματούχων της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του κόμματος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

Η de-facto ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι συνελήφθη πριν από μία εβδομάδα όταν  ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ισχυριζόμενος χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι οι προηγούμενες εκλογές εκλάπησαν. Ο στρατός έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλο το χρόνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters