Skip to main content

Μιανμάρ: Η αστυνομία απειλεί να διαλύσει τις συγκεντρώσεις

Η κρατική τηλεόραση στη Μιανμάρ ανακοίνωσε για πρώτη φορά σήμερα την απειλή «ενεργειών» κατά των διαδηλωτών καθώς πλήθη κατεβαίνουν στους δρόμους για τρίτη μέρα στη σειρά εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Ενέργειες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο εναντίον των παραβιάσεων που ταράζουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν τη σταθερότητα του κράτους, τη δημόσια ασφάλεια και το κράτος δικαίου», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV, που ελέγχεται από το κράτος.

Είναι η πρώτη προειδοποίηση που απευθύνουν οι αρχές μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το Σάββατο.

Το κύμα διογκώνεται στη χώρα. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν αλλιώς θα το κάνει με τη χρήση βίας.

Δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αυτός ο άνεμος αμφισβήτησης είναι κάτι πρωτόγνωρο στη Μιανμάρ μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2007, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό.

Οι στρατιωτικοί έθεσαν τέλος την 1η Φεβρουαρίου σε μια εύθραυστη μετάβαση προς τη δημοκρατία εγκαθιδρύοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και συλλαμβάνοντας την Αούνγκ Σαν Σου Τσι καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του NLD.

Από τότε, περισσότεροι από 150 άνθρωποι -βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι, ακτιβιστές- έχουν συλληφθεί και εξακολουθούν να παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Assistance Association for Political Prisoners (Burma).

Η σύνδεση με το διαδίκτυο αποκαταστάθηκε εν μέρει την Κυριακή έπειτα από σοβαρά προβλήματα για 24 ώρες. Αποκαταστάθηκαν επίσης τα δεδομένα μέσω κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη νορβηγική Telenor, από τους κύριους παρόχους στη χώρα.

Αντίθετα, η πρόσβαση στο Facebook παρέμενε σήμερα περιορισμένη. Πολλοί παρέκαμψαν τη λογοκρισία χρησιμοποιώντας VPN.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, ΑΜΠΕ