Skip to main content

Θάνατος Σουλεϊμανί: Η «εκδίκηση» του Ιράν και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων

Ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός ανθρώπου που για την Ουάσιγκτον είχε αίμα στα χέρια του, ήταν μονόδρομος και επιτακτικός, καθώς στόχος των ΗΠΑ ήταν «να σταματήσουν και όχι να αρχίσουν έναν πόλεμο», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει πως με μία ακραία κίνηση θα πετύχει τον διπλό στόχο του, αφενός να τρίξει τα δόντια στο Ιράν και αφετέρου να αποδείξει στους συμμάχους στη Μέση Ανατολή, όπως το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ότι μπορεί ακόμη να το κάνει. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ιράν, το οποίο από την πρώτη στιγμή ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση. Και μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι σταμάτησε έναν πόλεμο, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι ένας άλλος πόλεμος, ο οποίος σιγοβράζει την τελευταία δεκαετία μεταξύ των δύο χωρών, ο κυβερνοπόλεμος ίσως τώρα αρχίζει.  

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του εθνικού ήρωα Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο.

Είναι ωστόσο εξίσου πιθανό η αντίδραση του Ιράν να είναι κατά κάποιο τρόπο ασύμμετρη. Με την ένταση η οποία κλιμακώνεται και το Ιράν να απειλεί με «σοβαρή εκδίκηση» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, έχουν προκύψει ανησυχίες ότι η οργισμένη απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες και τα δίκτυα επικοινωνιών.

Η επίθεση το 2010 με το διαβόητο Stuxnet, που χτύπησε τις εγκαταστάσεις στο Νατάνζ οδήγησε σε άμεση αντίδραση στο Ιράν, με ταυτόχρονη βελτίωση τόσο των αμυντικών όσο και των επιθετικών του δυνατοτήτων. Αντίστοιχα περιστατικά που ακολούθησαν το Stuxnet συνεισέφεραν στη «βετερανοποίηση»» των Ιρανών «κυβερνοπολεμιστών», οι οποίοι ανέλαβαν το βάρος της υπεράσπισης της ιρανικής βιομηχανίας αλλά και επιχειρήσεων αντιποίνων.

Το Ιράν έχει επιδείξει τις ικανότητές του στο «πεδίο μάχης» του κυβερνοπολέμου με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών τραπεζών και οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει με επιθέσεις εναντίον ιρανικής ομάδας μυστικών υπηρεσιών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων και υποδομών του.

«Αμερικανικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν κληθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», προειδοποιεί στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρίστοφερ Κρεμπς, Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υποδομή.

Ιστορικά, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν αποκλιμακώσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνει στην «Guardian» η Ζόζεφιν Γουόλφ, ειδική σε θέματα πολιτικής κυβερνοασφάλειας από το Tufts University Fletcher School. Λειτουργούσαν ως μέσο για τη μη βίαιη μεταξύ τους αντιμετώπιση, εξηγεί υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο θάνατος του Σουλεϊμανί μπορεί να σημάνει το τέλος αυτού του μοτίβου.  

Σύμφωνα με τη Γουόλφ, οι δυνατότητες του Ιράν είναι λιγότερο εξελιγμένες από αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά είναι συγκρίσιμες με τη Βόρεια Κορέα, γεγονός που το καθιστά «έναν πολύ σοβαρό αντίπαλο».

naftemporiki.gr