Skip to main content

Ταχ. Ταμιευτήριο-Άρειος Πάγος: Άσκηση αναίρεσης της απόφασης απαλλαγής για τα δάνεια

Δεκατέσσερις μήνες μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με την οποία, απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι για απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω παύσης της ποινικής δίωξης, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχωρά στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης.

Τότε, οι δικαστές είχαν κρίνει κατά πλειοψηφία, ότι  βάσει νόμου, για να διωχθούν τραπεζικά στελέχη ή στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει η τράπεζα ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να υποβάλει μηνυση εντος 4 μηνών. Κάτι που δεν είχε γίνει. 

Η δηλωση από τον ειδικό εκκαθαριστή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH)για να συνεχιστεί η δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα  κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, με αποτέλεσμα οι δικαστές κατά πλειοψηφία να την κηρύξουν εκπρόθεσμη. Και ως εκ τούτου, να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαχθούν οι κατηγορούμενοι από τα δύο κακουργηματα.

Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κατάθεση της δήλωσης ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη

Τον τελικό λόγο για το εάν θα αναιρεθεί η απόφαση στο σκέλος που αφορα  την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα έχει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο έχει διαβιβαστεί η υπόθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το δικαστήριο αθώωσε και τους 5 εναπομείναντες κατηγορουμένους από την κατηγορία της απάτης.