Skip to main content

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συγκεντρώσεις – Μικροεντάσεις και πάνω από 100 προσαγωγές

Με συγκεντρώσεις, μικρής έκτασης, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε από την ΕΛΑΣ, τιμάται η σημερινή επέτειος από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια, το 2008.

Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους, προς αποτροπή συνωστισμού, με δεδομένη την πανδημία. Ήδη από τα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας έχουν προσαχθεί τουλάχιστον 100 άτομα, ενώ οι 60 προσαγωγές έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων.

Στην Πατησίων, προς στιγμήν επικράτησε ένταση με κυνηγητό μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομικών, ωστόσο στη συνέχεια εκτονώθηκε.

Για πρώτη φορά σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς. Βάσει σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, επιτρέπεται σε αστυνομικούς μάχιμων υπηρεσιών να φέρουν πάνω τους κάμερες, ώστε να καταγράφουν τι ακριβώς συμβαίνει σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κάμερες που φέρουν στη στολή τους οι αστυνομικοί θα είναι κλειστές και μόνον έπειτα από εντολή του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ θα ανοίγουν.

Στο μεταξύ, με διαδοχικές εντολές της αστυνομίας χθες και σήμερα, έκλεισαν ο ένας μετά τον άλλον πολλοί από τους σταθμούς του Μετρό, όπως και τμήμα της γραμμής Τραμ, προκειμένου να αποφεύγονται οι μετακινήσεις προς το κέντρο, αλλά και στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων, για να αποφεύγονται οι επισκέψεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου.

Σε πολιτικό επίπεδο, επικριτικά έναντι της απαγόρευσης συγκεντρώσεων, αλλά και ως προς τη στάση της αστυνομίας, εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.