Skip to main content

Θ. Ζαούτης: Οι προτεραιότητες του ΕΟΔΥ

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτηρίζει την πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Ο Θεοκλής Ζαούτης διευκρινίζει, ωστόσο, ότι έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια κατά του ιού, πολύ νωρίτερα από κάθε προηγούμενο.

«Ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει γρήγορα και με ασφάλεια στο τέλος της πανδημίας. Επομένως, η λύση είναι στο χέρι μας», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη,  η εμπειρία της πανδημίας μάς δίδαξε ότι η ετοιμότητα είναι απαραίτητη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία δυναμική κατάσταση, που είναι σε εξέλιξη. Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων, σημειώνει ότι αυτό, σε συνδυασμό με δομικές αδυναμίες στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιατρικά νοσοκομεία, επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από την αντικειμενικά καλή εικόνα που έχουμε αυτήν τη στιγμή από τη λειτουργία των σχολείων.

Κληθείς να απαντήσει αν τπάρχουν κάποια πράγματα που εάν είχαν γίνει διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει ακόμη περισσότερο στην καλύτερη διαχείρηση της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε «πιθανότατα ναι», προσθέτοντας πως αν δεν είχαν γίνει ακριβώς όπως έγιναν δεν θα ήμασταν σε θέση να το πούμε αυτό. « Το έργο μας δεν ήταν καθόλου εύκολο, κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Ίσως κάποια πράγματα θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα αν γίνονταν διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό», πρόσθεσε. 

Συνοψίζοντας τις προτεραιότητες του ΕΟΔΥ, ο κ. Ζαούτης υπογραμμίζει ότι είναι ώρα ο ΕΟΔΥ να εστιάσει στο να απαντήσει πιο άμεσα και αποτελεσματικά σε όλες τις προκλήσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία. «Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας», εξηγεί, προσθέτοντας ότι σύντομα θα παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» αυτής της πολιτικής.

Τέλος, μιλώντας για τις πολιτικές πρόληψης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ο κ. Ζαούτης εκτιμά πως οι πετυχημένες πολιτικές πρόληψης φέρνουν εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν στην ουσιαστική ενδυνάμωση του συστήματος υγείας, «ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται το κράτος και να “μπαλώνει τρύπες” αφότου έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα». «Ακούμε πολλούς να φωνάζουν για περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό, αλλά αυτό συμβαίνει αφού έχει προκύψει το πρόβλημα. Δεν είναι προτιμότερο, εκεί τουλάχιστον που είναι εφικτό, να επενδύσουμε στην πρόληψη για να μην… τρέχουμε όταν είναι αργά;», καταλήγει.