Skip to main content

Αντ. Γκουτέρες: Να διασφαλίσουμε ότι το πραξικόπημα στη Μιανμάρ θα αποτύχει

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να διασφαλίσει ότι το πραξικόπημα της Δευτέρας στη Μιανμάρ θα αποτύχει.

Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος είναι «απαράδεκτη», είπε, και οι ηγέτες του πραξικοπήματος πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να κυβερνήσεις μια χώρα.

«Ελπίζω ότι η δημοκρατία θα προοδεύσει ξανά στη Μιανμάρ, αλλά γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φυλακισμένοι να αφεθούν ελεύθεροι, πρέπει η συνταγματική τάξη να αποκατασταθεί», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Μιανμάρ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν να καταλήξει σε συμφωνία και  να πάρει ομόφωνα μια απόφαση, μετά την κατεπείγουσα σύγκλησή του με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κινητοποιήσουμε όλους τους βασικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας ώστε να ασκήσουμε αρκετή πίεση στη Μιανμάρ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πραξικόπημα θα αποτύχει», είπε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να ανατρέπεται  το αποτέλεσμα των εκλογών και η βούληση του λαού. Ελπίζω ότι ο στρατός στη Μιανμάρ θα καταλάβει ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος να κυβερνήσει τη χώρα και αυτός δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε», συνέχισε.

Οι χώρες της Δύσης έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα, αλλά οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επίτευξη κοινής θέσης απέτυχαν καθώς η Κίνα διαφωνούσε. Η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα άσκησης βέτο  στο Συμβούλιο.

Το Πεκίνο έχει διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο στη χώρα από τον διεθνή έλεγχο και έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις για το πραξικόπημα, ή η διεθνής πίεση, θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Παράλληλα με τη Ρωσία, η Κίνα έχει προστατεύσει επανειλημμένα τη Μιανμάρ από την κριτική των Ηνωμένων Εθνών Έθνη για τη στρατιωτική καταστολή εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

naftemporiki.gr